Ingår i temat
Digitalisering
Läs senare

IT-dagbok från förr

26 okt 2016

Cecilia Johanssons elever låtsas vara historiska personer och skriver dagbok på klassens gemensamma blogg.
— Alla får läsa allas inlägg och kommentera varandras livsöden, säger hon.

Sättet att använda internet för att väcka elevernas intresse för historien gjorde förra året Cecilia Johansson till vinnare av tävlingen Guldäpplet. Förra veckan berättade hon om sitt arbete vid en konferens i Solna om digitala läromedel.

— Poängen är att eleverna jobbar tillsammans. Förhoppningsvis förstår de att historia består av väldigt många olika berättelser som kokas ner till en stor berättelse.

Cecilia Johansson är högstadielärare i svenska, historia och geografi på Helenelundsskolan i Sollentuna. Hon är också fil lic i historia och 2010 började hon intressera sig för digitala medier i skolan.

Första steget var att göra en webbplats och tillsammans med eleverna skapa en ny arena där skrivandet kunde bli lite mer öppet och socialt. Framför allt ville hon stärka pojkarna och motivera dem att skriva längre och bättre texter. På köpet fick hon många tysta duktiga flickor att ta ut svängarna på bloggen.

— Eleverna började läsa vad kompisarna skrivit på ett helt nytt sätt. Det var en spännande erfarenhet för både mig och dem, säger Cecilia Johansson.

Numera leder hon workshops och föreläser för kolleger hur man kan använda internet i undervisningen på ett sätt som stödjer elevernas kunskapsutveckling.

Alla artiklar i temat Digitalisering (15)

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin