Läs senare

”Jag är chockad – det blev ett sånt tryck”

RörelseglädjeHallå där Fernando Brito, idrottslärare i Tyresö, som har fått skolbarn över hela Sverige att röra på sig med sin juldansande superhjälte på Youtube.

av Daniel Persson
14 dec 2018
14 dec 2018
Fernando Brito som Nando. Foto: Privat.

Din låt heter ”Nu är julen här igen” med ditt alias Nando – hur kom den till?

– Jag har skrivit musiken med en kompis som heter Johan Larsson och spelat in i en studio och sedan gjort en video. Nando är min karaktär, en superhjälte som dansar sina egna låtar.

Videon har legat uppe i en månad och har över 33.000 visningar.

– Det är jättekul och jag är lite chockad själv. Barnen kör det här jättemycket i skolor och många har skrivit till mig, det blev ett sådant tryck att jag inte hunnit med att svara alla. Många lärare har också sagt att de kör låten i skolan och att de tipsar andra lärare om att det här funkar. Nästa vecka på juldanser i skolorna så kommer elever att uppträda med den också.

Fakta

Namn: Fernando Brito.
Ålder: 50.
Bor: Tyresö.
Gör: Lärare i idrott och hälsa för F-6 på Bergfotenskolan i Tyresö.
År i yrket: Snart 20 – på samma skola.
Det bästa med att vara lärare: Att jobba med barnen och se hur de utvecklas.

Varför har låten och dansen blivit så populär tror du?

– Det är en rolig video med rolig, enkel koreografi och texten är med i bilden som en karaoke. Jag gör mina låtar för att barn ska kunna hänga med i rörelserna och sången från förskoleåldern upp till mellanstadiet.

Vad vill du åstadkomma med musiken?

– Jag vill framför allt att barnen ska röra sig mer, det är därför jag gör det här. Barnen behöver hjälp med det, efter skolan är det många som går direkt hem för att sitta framför datorn och spela, de gör inte så mycket fysiskt.

Hur påverkas de av den livsstilen?

– Vi idrottslärare i Sverige, och världen, har problem nu. Det är många barn som bara rör på sig under idrottslektionerna i skolan. Man ser på jympan att de inte orkar så mycket. Det är många som kan simma, till exempel, men inte långt därför att de inte har någon ork.

ur Lärarförbundets Magasin