Läs senare

”Jag orkade inte längre”

LärarflyktenTrots lärarbristen ökar arbetslösheten. Förskolläraren Frida Sköld sade upp sig i september.
"Jag älskade mitt jobb men orkade längre", säger hon.

av Sten Feldreich
28 feb 2019
28 feb 2019
Känslan av otillräcklighet stressade Frida Sköld så mycket att hon slutade arbeta som förskollärare.
Foto: privat

Frida Sköld gick klart lärarutbildningen 1998 och kombinerade sitt deltidsjobb som förskollärare med olika vidareutbildningar. Bland annat har hon en fil kand i barn- och ungdomsvetenskap, studier i dynamisk pedagogik, beteendeterapi och autism.

När hon sade upp sig hade hon pedagogiskt ansvar för 23 barn på en förskola i Stockholm.

— Jag gillar att ta ansvar och klara av det jag åtar mig. Men den gnagande känslan av att inte räcka till började nöta ner mig: Att jag inte ägnade tillräckligt med tid åt varje barn, att dokumentation och administration slukade för mycket tid, berättar Frida Sköld.

— Det var frustrerande att inte kunna göra ett så bra jobb som jag föresatt mig. Jag tog hem administrativt jobb och började sova sämre.

Ständig personalbrist gjorde att hon inte heller kunde ägna sig så mycket åt barnen som krävde specialpedagogik och extra stöd.

När den närvarande och omtyckta chefen flyttade, den biträdande chefen blev sjukskriven och en tredje chef kallades in, accelererade Frida Skölds stress.

— Jag orkade inte mer, blev sjukskriven och kände att jag inte kunde återvända, så länge strukturen på jobbet var som den var, säger hon.

Hon var med i förskoleupproret i somras och hoppades då på bättre förutsättningar. Men när hon insåg att det inte skulle bli så bestämde hon sig för att säga upp sig.

— Med sorg i hjärtat över att lämna förskolan, barnen och kollegorna. Men hälsan går före, säger Frida Sköld.

Hur klarar du dig ekonomiskt?

– Som tur är hade jag sparat och har en man som tjänar pengar, så vi klarar oss om vi snålar. Och jag hoppas kunna få ett nytt arbete med pedagogisk inriktning, för det är det jag kan. Kanske på en dagligverksamhet eller på en specialförskola eller -skola.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin