Läs senare

Jan Björklund hyllade lågstadiet

Lågstadiet är skolans i särklass viktigaste del. Det förklarade utbildningsminister Jan Björklund (FP) vid Lärarförbundets kongress, som öppnade på tisdagen.

09 nov 2010
Jan Björklund hyllade lågstadiet
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén invigde förbundets kongress i Stockholm. Foto: Mats Thorén

– Om inte barnen lär sig läsa, skriva och räkna under sina första skolår är risken stor att de får svårigheter med detta under resten av sin skolgång, sa utbildningsministerJan Björklund.

Detta, förklarade han, är också motivet till att regeringen har infört nationella prov i årskurs tre, har tillskjutit pengar till en läsa-skriva-räkna-satsning och återinför en lärarutbildning inriktad på de första tre årskurserna.
Han påpekade att det var ett misstag att utbilda lärare för undervisning i årskurs ett till sju, eftersom skolorna inte är organiserade på det sättet.

Lärarförbundets Eva-Lis Sirén efterlyste i sitt inledningsanförande besked från utbildningsministern om hur lärare ska kunna få högre löner.

– Den största reformen återstår: Att höja lärarnas löner. Vi har höga förväntningar på er i den här frågan! sade Eva-Lis Sirén.

Hon skickade vidare lönefrågan till utbildningsministern, som satt på första bänk. Han hade dock inte några nya besked att komma med, utan nöjde sig med att visa upp en allmänt välvillig inställning:

– Ja, jag håller med om att ni har Sveriges viktigaste yrke och att det är viktigt att höja lärarlönerna.

Så kan du följa kongressen

Lärarnas tidnings reportrar rapporterar live via Twitter:
http://twitter.com/lararnastidning

Lärarförbundet sänder webb-tv live, strömmen hittar du på deras sajt.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: