Läs senare

Jan Björklund slutar: ”Mest nöjd med utbildningspolitiken”

PolitikTidigare utbildningsminister Jan Björklund hoppar av. På onsdagen meddelade han att han inte ställer upp till omval som partiledare för Liberalerna.

av Daniel Persson
06 feb 2019
06 feb 2019
Jan Björklund.

Jan Björklund har varit partiledare för Liberalerna sedan 2007. Vid en presskonferens på onsdagen sa han att det är ”dags att lämna stafettpinnen vidare” när Liberalerna håller landsmöte i höst.

– Man ska inte vara partiledare längre än i tolv år. Det hade snarare tytt på bristande omdöme att kandidera och välja mig igen, sa han.

Björklund var skolminister när Alliansen tog över regeringsmakten 2006 och blev utbildningsminister 2007. Den posten hade han kvar fram tills den borgerliga valförlusten 2014. Det är just insatserna som skolpolitiker han är mest nöjd med under sin karriär.

– Det har skett en total kursomläggning i diskussionen om den svenska utbildningspolitiken, från kravlöshet och bristande ordning. I dag har i princip alla andra partier småkopior på vår utbildningspolitik, sa Jan Björklund när han på presskonferensen fick frågan om sin största framgång.

Han säger sig inte ha några klara planer på vad han ska göra när han lämnar toppolitiken.

Vilket betyg ger du Jan Björklunds skolpolitik?

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin