Läs senare

”Jätteviktigt med goda relationer”

av Karin Lindgren
07 sep 2018
07 sep 2018
Johanna Jaara Åstrand.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, vilken är den största framgången den gångna mandatperioden?

– Nationell samling för lärar­yrket, för att gå till botten med vad som krävs för att göra yrket attraktivt. Fast jag är besviken på att regeringen inte bjöd in oppositionen, det gör att samlingen haltar.

– Jag är också nöjd med miljardsatsningarna på höjda lärarlöner och en mer kompensatorisk resursfördelning.

Lärarförbundet står bredvid regeringen på pressträffar och skriver debattartiklar med ministrar. Är de goda relationerna en medveten strategi?

– Ja, det är ett jätteviktigt verktyg och en grundförutsättning för att vi ska kunna påverka beslut innan de är tagna. Det gäller oavsett vilka som regerar.

Så det blir ett fortsatt gott samarbete även vid ett maktskifte?

– Ja, och jag bedömer att vi har en bra dialog med de allra flesta partier. Jag vill verkligen att de ska sluta slita och dra i skolpolitiken för skolan är inte betjänt av den ryckigheten. Vårt stora mål är att få mer blocköverskridande överenskommelser.

Vad är viktigast efter valdagen?

– Oavsett hur regeringen ser ut måste den bjuda in brett och ta fram en medveten plan för fler lärare. Det spelar ingen roll vilka ambitioner vi har för skolan om vi inte kommer till rätta med lärarbristen. Jag hoppas att det inte blir en osäker parlamentarisk sits så att viktiga åtgärder får vänta.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin