Läs senare

Jobbigt med pollen och prov samtidigt

av Karin Nygårds
13 apr 2017
13 apr 2017
Karin Nygårds är lärare i digitalkunskap på Sjöstadsskolan i Stockholm.

De säger att det är vårt livs viktigaste val, berättar niorna jag pratar med vid matbordet. Gymnasievalet. Och nationella provet i kemi som väntar i veckan. Det är också livsviktigt. Och detta mitt under den vackra och lövsprickande våren.

Lövsprickning ja. Pollen. Jag kommer inte ur sängen i dag, eftersom pollenhalterna är för höga. Hjärnan fungerar sämre. Jag är trött mest hela tiden. De värsta dagarna är jag sjukskriven. Jag har turen att kunna jobba hemifrån ibland, så att jag inte helt hamnar efter.

Jag tänker på hur skönt det är att jag är vuxen och inte behöver göra livsviktiga val just nu. Och framför allt slipper jag göra nationella prov som ska testa mina kunskaper och förmågor.

När jag gick i skolan var det inte lika vanligt med allergier. Inte hade vi nationella prov heller. Det var kämpigt ändå att få lärarna att förstå att jag inte kunde prestera på topp. Orienteringen på idrotten missade jag varje år, eftersom den låg mitt i värsta pollentiden.

I dag lider ungefär 25 procent av befolkningen av pollenallergi. Graden av besvär är förstås väldigt varierande. För oss som ligger på den allvarligare skalan är det ett osynligt handikapp. Det försämrar för­mågor på många plan.

Just när naturen är som vackrast, när ljuset är tillbaka och alla bara vill vara ute och leta vårtecken, då mår vi som sämst. Det kan vara bra att ha i åtanke de här sista månaderna på terminen. När allt ska hinnas med och de sista målen ska uppfyllas.

När naturen är som vackrast mår vi som sämst.

Pollenallergi är inte bara kliande ögon och snörvel, det är även kronisk trötthet, yrsel, svårt att andas och extra svårt att koncentrera sig. Och även om våren är ljuvlig och vacker, så lägg inte för många aktiviteter utomhus. En del elever bör inte ens gå ut på rasterna.

På astma- och allergiföreningens hemsida finns råd till skolpersonal att tänka på under pollensäsong. Bland annat avråder man från att låta allergiker göra prov när det är som värst. Speciellt betygsgrundande prov, som tja, nationella kanske?

Jag förstår att det inte går att planera om hela skolåret utifrån allergiska elever, men ha det i åtanke, när ni rättar. För några av eleverna är det här ­sämsta möjliga tillfälle på året och det kanske inte ens syns på dem.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin