Läs senare

Johanna Jaara Åstrand ny ordförande i Lärarförbundet

Johanna Jaara Åstrand har valts till ny ordförande i Lärarförbundet. Med 194 röster mot 60 besegrade hon motkandidaten Sandra Wahlström. Lärarförbundet får en helt ny ledartrio i och med att kongressen valde Maria Rönn och Robert Fahlgren till förste respektive andre vice ordförande.

13 nov 2014
Johanna Jaara Åstrand ny ordförande i Lärarförbundet
Ny ledartrojka. Maria Rönn, Johanna Jaara Åstrand och Robert Fahlgren. Bild: Kristina Sahlén

– Det känns omtumlande och helt fantastiskt. Det är nästan svårt att känna in alla känslor som bubblar i kroppen, sade Johanna Jaara Åstrand till Lärarnas tidning bara minuter efter att hon valts till ny ordförande.

Det blev votering om alla posterna i presidiet. Till de två främsta posterna valdes valberedningens kandidater Johanna Jaara Åstrand och Maria Rönn, båda i konkurrens med Sandra Wahlström.

Valberedningen hade förordat att sittande andre vice ordförande Inger Maurin skulle fortsätta på den posten. Kongressen valde istället Robert Fahlgren till andre vice ordförande.

Det innebär alltså att det är tre helt nya namn i presidiet, även om alla tre har mångåriga erfarenheter som ledamöter i förbundsstyrelsen.

– Det innebär naturligtvis stora utmaningar för oss att veta var vi ska börja. Men vi kommer att få goda råd från kansliet och avgående ordförande så vi kommer nog att hitta vägen ganska snabbt, säger Maria Rönn.

Inger Maurin meddelade efter att hon förlorat omröstningen att hon inte stod till förfogande till att bli ledamot i förbundsstyrelsen. Därmed blev valberedningens förslag en person kort och den lade då till Mikael Forsberg från Gävle som ledamot.

I valet av ledamöter följde kongressen med ett undantag valberedningens förslag. Undantaget var Eva Frank som får fortsätta som ledamot i förbundsstyrelsen på Annica Carlsons bekostnad.

 

Nya förbundsstyrelsen

  • Ordförande: Johanna Jaara Åstrand.
  • Förste vice ordförande: Maria Rönn
  • Andre vice ordförande: Robert Fahlgren
  • Ledamöter: Angelika Molander, Anna-Mia Nilsson, Elisabeth Mossberg, Eva Frank, Johan Törnroth, Line Isaksson, Marie Wall Almquist, Marina Hägg, Mikael Forsberg, Per Hellström, Pia Rizell, Sandra Axelsson, Sandra Wahlström, Sara Sundström.

Lyssna på den första intervjun med Johanna Jaara Åstrand.

Johanna Jaara Åstrand är Lärarförbundets nya ordförande. Lärarnas tidning träffade henne direkt efter att hon blivit vald. ”Det här är stort! Känslorna bubblar i kroppen,” säger hon.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin