Läs senare

Här i Umeå kämpar lärarna för välfärden

BUDGET 2020Tillsammans med fem andra fackförbund deltar Lärarförbundet i Umeå i en gemensam manifestation för välfärden, mot nedskärningarna.
– Politikerna måste stå för att kvaliteten sänks, säger Anna Olskog, Lärarförbundet.

av Emma Olsson
25 jan 2020
25 jan 2020

Någon räknade till fem hundra personer på Rådhustorget i Umeå under lördagen. Tillsammans demonstrerade de för välfärden och mot nedskärningarna.

– Kvaliteten sänks i våra verksamheter och vi tycker inte att politikerna står för det och tar sitt ansvar för det. Våra medlemmar i Lärarförbundet Umeå gör sitt bästa varje dag. Och läget drabbar oss, men det drabbar också barn och elever, säger Anna Olskog.

Till vardags arbetar hon i en fjärdeklass i Umeå, men nu är hon en del av en protest som även drivs av Kommunal, Lärarnas Riksförbund, Vision, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR och Funktionsrätt (en organisation som jobbar för funktionsnedsattas rättigheter). 

– Det inger hopp att människor ställer krav och kämpar. Och jag hoppas att politikerna på allvar tar in det vi säger. Jag hade en sån längtan efter att stå där och se ett folkhav, för då vet jag att vi har kraft i orden. Det här är en tillsammanshandling, säger hon till Lärarnas tidning.

Bakgrunden till Manifestation för välfärden är nedskärningarna, som drabbar kommunen precis som de drabbar många andra.

Anna Olskog talar under manifestationen.
Foto: Malin Grönborg

– Det var många politiker på plats, både riksdagspolitiker och politiker från Umeå. Välfärdsfrågan har en avgörande betydelse för hela Sverige. Vi agerar för att frågan hamnar på rätt bord, hos riksdag och regering, och att det leder till en långsiktig lösning, inte bara i Umeå, säger Anna Olskog.

Till skillnad från tidigare välfärdsuppror, så skär Manifestation för välfärden genom sex berörda fackförbund. Anna Olskog hoppas att den tvärfackliga uppställningen ska ge en tyngd som gör skillnad, på riktigt. 

– När vi går samman flera fackförbund får vi större tyngd i frågan. Vi är många medlemmar i olika roller, och alla vi känner en frustration kring de bristande resurserna. Trycket ökar när man agerar på samma plattform, säger Anna Olskog.

Hon förklarar att en lång period av strama budgetramar följs av förslag som är ännu striktare. Och det är fortfarande osäkert hur regeringens nyss utlovade välfärdsmiljarder i vårändringsbudgeten kommer att fördelas mellan skola och övriga kommunala verksamheter i Umeå.

Särskilt som en riksdagsmajoritet nyligen lovat pengar ännu tidigare.

Lärare, barnskötare, förskollärare och lärare i fritidshem är några av de som drabbas av en allt mer slimmad välfärd.

– Man kan hårdra det och säga att när en förälder ska hämta på fritidshemmet, och undrar ”var är mitt barn?”, skulle läraren i fritidshemmet kunna svara att ”Jag har ingen aning. Jag har inte sett ditt barn på flera timmar”. I grundskolan skriver vi åtgärdsprogram för elever men de som behövs för att genomföra åtgärderna är sjukskrivna, och det finns inga ersättare. Det är en snäv budget i redan rådande läge. Och vi får aviserat att den ska bli ännu snävare. Och det kan vi inte acceptera, säger hon.

Hon och de övriga i styrgruppen är nöjda med dagen: uppslutningen, uppmärksamheten.

– Vi har kommit till en punkt under hösten då vi känner att våra vanliga fackliga verktyg, som vi använder varje dag – dialog och arbete med arbetsmiljöarbete och arbetsbelastning, de är bra. Men vi måste få fler att engagera sig i en fråga som berör alla, säger Anna Olskog.

I dagsläget saknas planer för fler tvärfackliga demonstrationer, på andra orter.

– Men vår förhoppning är att de sprider sig, som ringar på vattnet, säger Anna Olskog.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin