Läs senare

Kafkasituation för turkiska lärare

av Örjan Björklund
14 Sep 2016
14 Sep 2016
Örjan Björklund Chefredaktör
Örjan Björklund
Chefredaktör

En dag när du som vanligt kommer till skolan kommer du inte in. Du har blivit uppsagd, fråntagen din lärarlegitimation och är förbjuden att jobba som lärare mer. Ditt pass tas ifrån dig.

Men vad? Varför? Det som finns är lite diffusa anklagelser om att du misstänks ha haft samröre med en organisation, som du i själva verket inte vet så mycket om. Bara att den fram till ganska nyligen inte sågs som något konstigt, tvärtom, men nu plötsligt definieras som samhällets fiende.

»Som att vakna upp i en skräckfilm.« Så beskriver den turkiske läraren Uygar Özdemir situationen, för han är en av många turkiska lärare som varit med om precis detta.

Läs mer om honom och om situationen i Turkiet i reportaget i detta nummer. Läs det även om du tänker att det inte kan hända här. För så tänkte Uygar Özdemir också.

I det här numret följer vi också upp intervjun i förra numret med Lärarnas Riksförbunds nya ordförande Åsa Fahlén. Den fick en hel del uppmärksamhet och blev vår mest kommenterade — och gillade — text på Facebook hittills. Nu har vi intervjuat fler i såväl LR som Lärarförbundet. Hur ser de på ett samgående mellan de två lärarfacken?

En annan fråga som väcker starka känslor är lärarlönelyftet. Landets kommuner ställs mot väggen: Tänker ni göra lyftet permanent eller ej? Resultatet ser du här.

Från löpet

ur Lärarförbundets Magasin