Läs senare

Kan jag få jobb trots tatueringar?

Fråga facketHär kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

av Stefan Helte
16 Dec 2016
16 Dec 2016

Jag är 24 år, vill jobba med barn och funderar på att utbilda mig till förskollärare. Men jag har ganska många och synliga tatueringar, både på armar och hals (inga är dock stötande eller otäcka).

Nu undrar jag om tatueringarna kan vara ett hinder för mig för att få jobb som förskollärare?
”Nathalie”

Svar: Det enkla formella svaret är ”nej”. Det som avgör om man får en anställning ska vara vilken utbildning och vilka erfarenheter man har, samt hur lämplig man personligen är för jobbet.

Sedan är det förstås svårt att avgöra om en arbets­givare lägger in andra mer svårfångade värderingar vid en anställning, till exempel när det står och väger mellan två jobbsökande som har ungefär samma meriter.

Så här säger förskole­chef Maria Hedlund på Bäck­hagens förskola i Luleå:

— För mig spelar det ingen roll om den som söker jobb har näsring, slöja eller tatuering. Det är ju så vanligt numera. Och barn behöver mångfald. Om det däremot skulle handla om en tatuering med en Hitler-symbol måste man fundera på hur det stämmer överens med våra värderingar.

Maria Hedlund har ett konkret råd till Nathalie:

— Ta vikariat på någon förskola, så kan du känna efter hur du trivs med uppdraget. Då kan du också passa på att bolla tatueringsfrågan med dina kolleger och chefen.

ur Lärarförbundets Magasin