Läs senare

Kan jag få lön när jag pluggar?

Fråga facketHär kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

av Stefan Helte
16 dec 2016
16 dec 2016

Jag är barnskötare och fast anställd och studerar just nu till förskollärare. För att hinna med studierna tar jag tjänst­ledigt en dag i veckan. Min vidareutbildning är kompetenshöjande och något arbetsgivaren i längden tjänar på.

Nu undrar jag: Kan jag kräva att få lön under studierna?
deltidsstudenten

Svar: Att studera till ett nytt yrke är vanligtvis inget man har rätt att göra på betald arbetstid, eftersom det inte betraktas som kompetensutveckling i den anställning man har.

Det finns alltså ingen skyldighet för din arbets­givare att ge dig ledigt med lön när du som barnskötare studerar för att bli förskollärare. Å andra sidan finns det inte heller något som hindrar det.

– Ta en diskussion med din chef utifrån att du utbildar dig till ett bristyrke, vilket kommer att gagna din arbetsgivare i fram­tiden. Och ställ frågan vilket ekonomiskt stöd du skulle få för dina ansträngningar. Det kostar ju aldrig något att fråga, säger regionombudsman Jonas Sirén på Lärarförbundet.

ur Lärarförbundets Magasin