Läs senare

Kan jag få psykologhjälp?

Fråga facketHär kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

av Stefan Helte
16 dec 2016
16 dec 2016

På vår skola har vi tagit emot många nyanlända barn. Vissa bär på svåra upplevelser, andra kan få plötsliga utvisningsbeslut eller sakna vuxenkontakter. Eleverna kan också vara ängsliga för att de inte ska klara skolan. Allt detta förväntas jag möta med empati på ett professionellt sätt, samtidigt som jag ska undervisa min klass.

Men vilka krav kan jag ställa på min arbetsgivare? Kan jag kräva handledning? Kan jag få råd hos en psykolog om jag känner att jag inte klarar av situationen? Eller vad ska jag göra?
Rädd att bli utbränd

Svar: I Skolverkets allmänna råd ”Utbildning för nyanlända elever” finns information om vilket stöd du har rätt till. Det handlar bland annat om att personalen har rätt till kompetensutveckling och att arbetsgivaren ska analysera vilka resurser som behövs.

Dessutom finns en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket som klargör att arbets­givaren måste prioritera om arbetstiden inte räcker till.

– Eftersom problemen ser olika ut måste också lösningarna variera. Men det kan krävas just de åtgärder du skriver om, som kompetensutveckling, handledning eller psykologkonsultation, säger ombudsman Lotta Rajamäki på Lärarförbundet.

Hennes råd är att du ska kontakta Lärarförbundets avdelning på orten så kan facket hjälpa dig att lyfta din arbetssituation med arbetsgivaren.

ur Lärarförbundets Magasin