Läs senare

KD vill satsa 6 miljarder på skolan

SkolpolitikKristdemokraterna vill satsa sex miljarder kronor kommande tre år på att vända utvecklingen för skolor som inte når godkända resultat. 1,5 miljarder av dem ska gå till särskilda poliser som ska hålla ordning i bråkiga skolor.

20 okt 2017

– Vi kan inte ha skolor där eleverna eller lärarna gett upp redan innan läsåret börjat, säger partiledaren Ebba Busch Thor i sitt inledningstal på KD:s riksting.

KD vill också att lagen skärps så att läraryrket blir tryggare.

– Balansen måste skifta och läraren återfå auktoriteten. Vi måste ändra lagen så att den elev som attackerar en lärare också får en mer kännbar påföljd, säger Busch Thor.

På en efterföljande presskonferens hänvisade hon till att anmälningar om fysiskt våld i skolorna ökat kraftigt de senaste åren. KD föreslår därför 500 miljoner kronor varje år till 2.000 områdespoliser till särskilt utsatta områden. Uppgiften blir att stävja bråket.

– Det handlar både om att ingripa mot hot och våld och att bygga relationer och öka förtroendet för polisen, sade Ebba Busch Thor.

I förslaget ingår skapandet av en nationell expertgrupp för utsatta skolor. Staten bör ta ett ansvar för skolor som tvångsförvaltas eller som är nära att tvångsförvaltas.

Av de 6 miljarder KD vill använda på skolorna ska 1,5 miljarder gå till skolor i utsatta områden så att de kan anställa fler lärare och höja lönerna.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin