Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Kickoffen som gjorde mig ödmjuk

av Mikael Ekström
20 aug 2015
20 aug 2015
Mikael Ekström är grundskollärare 1—7 på Banslätts­skolan i Tullinge.
Mikael Ekström är grundskollärare 1—7 på Banslätts­skolan i Tullinge.

Jag har arbetat så länge att jag har sett en vanlig terminsstart förvandlas till uppstartsdagar till kickoff. Det är egentligen samma sak, med det undantaget att en kickoff oftast innehåller någon form av »aktivitet«. Gärna charader, sång och/eller dans. Jag tänker inte ens försöka att vara diplomatisk. Jag hatar det. All form av fjanteri där vuxna ska leka organiserat på arbetstid borde förbjudas. Så det så.

Jag har genom åren inte hållit tillbaka mina åsikter, vilket ett år resulterade i att jag fick ansvara för en »aktivitet« på kollegiets kickoff. Grattis mig.

Så jag fann mig själv stå och säga klassiska fraser som »samarbete inom arbetslaget« och »vi är en del av helheten« utan att få sura uppstötningar.

»Aktiviteten« jag hade planerat var en bilduppgift. Efter en kort powerpointpresentation (90-talet revisited) där jag kortfattat (för en del var jag nog enormt långrandig) gick igenom de största konstinriktningarna skulle arbetslagen måla ett eget konstverk med akrylfärg på 30 cm X 30 cm duk.

Jag märkte själv att jag gick i gång på denna »aktivitet« och blev en sådan där pinsamt entusiastisk föreläsare som jag själv irriterar mig på. De följande två timmarna satt arbetslagen på valfri plats och målade på sina tavlor medan jag gick runt och gav positiv feedback.

När alla tavlorna, sammanlagt tolv stycken, var klara satte jag ihop dem till en stor tavla och sa något svulstigt som »vi är varandras arbetslag«, »varje del fyller sin funktion« och »tillsammans är vi starka« och jag skämdes inte ens.

Senare på kvällen efter middagen stod jag och tittade på tavlorna när en kollega kom fram och sa:

— Jaha, vad tycker du om kvaliteten på de här tavlorna?

— Helt fantastisk, överdrev jag.

Kollegan lät inte nöja sig med mitt diplomatiska svar.

— Men helt ärligt, vad tycker du egentligen?

Ärligt? Vem fan kan tillåta sig att vara helt ärlig i en sådan situation? Kollegiet hade presterat de tolv tavlorna precis som vilken skolklass som helst. En eller två stack ut positivt, en grupp hade underpresterat totalt och majoriteten var helt okej. Det skulle senare visa sig att arbetslaget som underpresterat skulle bli ett så kallat »icke fungerande arbetslag« under det kommande läsåret.

Den här upplevelsen gjorde mig i alla fall mer ödmjuk inför begreppet »aktiviteter« på kommande kickoffer. Får jag hålla i dem själv kan det bli hur bra som helst.

ur Lärarförbundets Magasin