Läs senare

Klart med SKL:s två nya skoltoppar

De två socialdemokratiska kommunalråden Heléne Fritzon i Kristianstad och Lena Baastad i Örebro får två ledande poster med bäring på skolan i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) under de kommande fyra åren. Det står klart sedan Socialdemokraterna på torsdagen meddelat sina nomineringar till SKL.

19 Mar 2015

Heléne Fritzon, som är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad samt ledamot i partistyrelsen, blir ny ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation. Det är den som Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund förhandlar fram nya löneavtal med. Hon efterträder moderaten Ingela Gardner (M) på den posten.

Lena Baastad, som är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Örebro, blir ny ordförande i beredningen för utbildningsfrågor. Hon efterträder moderaten Maria Stockhaus.

Sedan tidigare är det klart att Lena Micko, kommunstyrelsens ordförande i Linköping och suppleant i partiets verkställande utskott, tar över ordförandeposten i SKL.

Den nya styrelsen i SKL väljs vid en valkongress den 24 mars. Dagen efter utses ledamöterna i beredningarna och delegationerna.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tar denna mandatperiod över majoriteten från de borgerliga. De tre rödgröna partierna har gjort upp på förhand vilket parti som kommer att få de ledande SKL-posterna.

ur Lärarförbundets Magasin