Läs senare

Klart: Reglerna för idrottsgymnasier utreds

Regeringen ska låta utreda villkoren för landets alla idrottsgymnasier i höst. Det beskedet lämnar utbildningsminister Anna Ekström (S) efter ett möte med inblandade parter.

27 jun 2019

Nyligen riktade riksdagen en uppmaning till regeringen att se över reglerna för idrottsgymnasier. Det speciella med idrottsgymnasier är att de ger elitsatsande ungdomar möjlighet att kombinera sin idrott med gymnasiestudier.
Den fråga som varit på tapeten ett tag är hur skollagens generella krav på avgiftsfri utbildning går ihop med idrottsutrustning som eleverna förväntas ha, utrustning som kostar tusentals eller till och med hundratusentals kronor. Frågan fick förnyad aktualitet i vintras när ett idrottsgymnasium med utbildning för elitryttare fick kritik för att eleverna förväntades ha med sig sin häst.

Som respons på riksdagens uppmaning bjöd utbildningsminister Anna Ekström in representanter från Riksidrottsförbundet, några idrottsgymnasier och skolmyndigheterna till ett möte på onsdagen.
– Efter att ha hört deras åsikter om hur bråttom det är, har jag bestämt att vi ska avsätta resurser för att arbeta med detta redan under hösten. På mötet fanns en stor enighet om att frågan om kostnader för utrustning inte berör en sport utan egentligen alla sporter, säger Ekström.

Utredningen ska också se över reglerna för finansiering och antagning till idrottsgymnasierna, som finns i två former: riksidrottsgymnasier och nationellt godkända idrottsutbildningar.
– Det var en ganska samstämmig uppfattning att det är svårt att motivera att det finns två typer av idrottsutbildning, säger Ekström.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: