Läs senare

Kommer jag få en bottenlön?

Fråga facketHär kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

av Enikö Koch
16 dec 2016
16 dec 2016

Jag är gymnasie­lärare i franska, med en utbildning jag har fått i mitt hemland. År 2007 började jag arbeta som vikarie på förskolor och skolor. Från och med 2011 är jag tillsvidare­anställd på en förskola. Nu har jag kompletterat min utbildning för att bli förskolelärare och väntar på min legitimation från Skolverket.

Min nuvarande lön är 21 360 kr. Min fråga är om min arbetsgivare bör ta hänsyn till all min tidigare erfarenhet eller om jag kommer att få en så kallad bottenlön?
Avcil

Svar: – Någon bottenlön eller lägstanivå finns inte för löner i dag. Det är lärarbrist och nyutbildade förskollärare får betydligt mer i lön än du har oavsett var du arbetar i landet, säger Robert Nilsson, ombudsman som arbetar med bland annat lönefrågor, på Lärarförbundet.

– Din lön är i mina ögon på tok för låg. För en förskollärare med legitimation är den inte ens uppe på botten. Arbets­givare är också normalt beredda att betala mer för ett kunna rekrytera en erfaren förskollärare när man anser sig få mer för pengarna.

Lärarförbundets lokala avdelning kan bistå med de färskaste uppgifterna om löne­läget hos arbets­givaren, marknadslöne­läget i regionen samt ge råd om hur du förbereder dig för ett samtal om lön när du får din legitimation.

ur Lärarförbundets Magasin