Ingår i temat
Lärarlönelyftet
Läs senare

Kommun som betalar kommer att belönas

av Örjan Björklund
09 nov 2016
09 nov 2016
Örjan Björklund Chefredaktör
Örjan Björklund
Chefredaktör

Tre extra statliga miljarder till lönehöjningar är något som de flesta yrkes­grupper bara kan drömma om. Lärarna har fått det, men här har miljardlyftet blivit lite av en mardröm. Missnöjet med reformen har exploderat i lärarrum i takt med att det står klart vem som får del av pengarna och vem som blir utan.
I det här numret av Lärarnas tidning använder vi sex sidor för att försöka summera dagsläget för lärarlönelyftet och ilskan emot det.

Vi försöker svara på frågan hur tre extra lönemiljarder kan bli ett så stort problem. Du ­möter bland annat en lärare som blev så besviken att han hoppade av jobbet när det stod klart att han inte fått del av lyftet. Fackliga ombud ­landet runt berättar samstämmigt om stor frustration bland medlemmarna.

Vi intervjuar också Lärarförbundets ord­förande Johanna Jaara Åstrand och ­minister Helen Hellmark Knutsson för att få veta hur de ser på reformen, på ilskan och på vad det betyder för fram­tiden för lyftet.

Men allt är inte bara svart. Det finns kommuner som genomfört lärarlönelyftet på ett sätt som gör att nästan alla lärare får höjningar och här tycks missnöjet betydligt mindre än på andra håll. Fler kommuner borde rimligen följa deras exempel. Gör de det inte nu kommer de nog ändå att tvingas till det på sikt.

Hur ska de annars kunna rekrytera ­lärare framöver?

Alla artiklar i temat Lärarlönelyftet (11)

ur Lärarförbundets Magasin