Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Kommunal tänker inte stå tillbaka för lärarnas löner

Kommunal, Sveriges största fackförbund med många medlemmar på landets förskolor och skolor, säger blankt nej till tanken på att stå tillbaka för att lärarna ska kunna få högre löner än andra löntagargrupper.

27 maj 2011

– Nej, det tänker vi inte göra, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström, som själv är barnskötare.

Varför inte då?
– Varför skulle vi göra det? svarar hon.

Bakgrunden är att finansminister Anders Borg (M) nyligen aviserade att det kommer en satsning på lärarnas löner i höstens budget och att utbildningsminister Jan Björklund (FP) har sagt att staten kan ta ett ansvar för att lärarnas löner höjs, men på villkor att andra fack accepterar att stå tillbaka.

Kommunals ordförande säger att lärare får för dåligt betalt och att högre löner är viktiga för att fler män och för att de mest kompetenta ska söka sig till läraryrket.

– Men det innebär inte att mina medlemmar som tjänar ännu mindre ska stå tillbaka för lärarnas skull. Vi i Kommunal tänker ta kampen inom LO för att kvinnodominerade lönediskriminerade yrken ska uppvärderas.

Den kampen får lärarna ta med sina manliga kollegor inom TCO- och Saco-området.

Hon menar att det är fel att ställa undervärderade kvinnoyrken mot varandra.

– De yrkesgrupper som arbetar med människor är överlag undervärderade. Det är männen som ska stå tillbaka, snarare än att lärarna ska få högre löneökningar än barnskötarna.

50.000 barnskötare

  • LO-förbundet Kommunal är Sveriges största fackförbund med över 500.000 medlemmar.
  • Bland medlemmarna som arbetar på skolor, fritidshem och förskolor finns bland annat barnskötare, elevassistenter, fritidsledare, vaktmästare och skolmåltidspersonal. Nästan 50.000 barnskötare är medlemmar i Kommunal.
  • Åtta av tio medlemmar är kvinnor.

ur Lärarförbundets Magasin