Läs senare

Kommunalt studiebidrag ska locka fler till bristyrkena

lärarbristRagunda kommun erbjuder ett kommunalt studiebidrag till anställda som vill utbilda sig till barnskötare, förskollärare och lärare.

av Lenita Jällhage
11 feb 2020
11 feb 2020
Kommunalt studiebidrag ska locka fler till bristyrkena
Ragunda kommun avsätter en miljon kronor per år i studiebidrag. Foto: Shutterstock

Många kommuner har, likt Ragunda kommun, svårt att rekrytera behöriga lärare till sina förskolor, skolor och fritidshem, även om orsakerna till problemen varierar.

Lie Östborg, rektor i förskolan i Ragunda kommun, var den som kom på idén till det kommunala studiebidraget då hon märkte att många anställda tvekade att utbilda sig. De hade redan jobb och ofta familj och därmed kostnader som gjorde det svårt att sätta sig på skolbänken igen.

– De var inte ovilliga att studera men behövde en liten knuff framåt.  Och som liten inlandskommun har vi behövt göra den här satsningen för att få kvalitet i förskolan, säger Lie Östborg.

Lie Östborg, rektor förskolan Ragunda kommun

Till hösten kommer den första förskolläraren i satsningen att bli klar med sin utbildning efter 3,5 års studier.

–  Nu kan vi börja skörda frukten av detta. Vi började med det kommunala studiebidraget 2017 men den första förskolläraren, som nu blir färdig, startade lite tidigare på egen hand, säger Lie Östborg.

Kommunens mål är att ha två förskollärare per avdelning men i dag har man avdelningar där den högst utbildade är barnskötare med outbildade vid sin sida.

Störst problem att rekrytera behörig personal har man i tätorten Hammarstrand.

– Bispgården som ligger nära Sollefteå och Stugun lockar personal från Sollefteå respektive Östersund. Men Hammarstrand ligger lite mer isolerat mitt emellan, förklarar Lie Östborg.

Sammanlagt studerar i dag tio kommunanställda till förskollärare med Ragundas kommunala studiebidrag på 5 000 kr per månad under 10 månader per år. De studerande får ersättning under hela sin studieperiod och får även böcker och resor betalade, men studiebidraget beskattas.

Till hösten kommer även outbildade anställda att få möjlighet att få läsa till barnskötare med studiebidraget i samarbete med Jämtlands gymnasium. Utbildningen, som är ett nationellt gymnasieprogram, ska läsas i högre takt på 1,5 år istället för normalt 3 år. Och de som redan klarat av vissa gymnasiekurser kan validera de ämnena. I dagsläget har sex anställda ansökt till att läsa till barnskötare men det kan bli fler.

Kommunen satsar en miljon årligen på studiebidraget.

– Får vi för många sökande så kommer vi göra ett urval. Men vi har också gjort en kompetensutvecklingsplan så vi vet vilka behov som finns, säger Lie Östborg.

SÅ SER BRISTEN PÅ FÖRSKOLLÄRARE UT I LANDET

Kommunerna med lägst andel förskollärare:
1. Ydre 13 %
2. Vallentuna 19 %
3. Solna 19 %
4. Arjeplog 19 %
5. Norberg 21 %
6. Upplands Väsby 22 %
7. Ekerö 22 %
8. Haninge 22 %
9. Hylte 22 %
10. Ragunda 22 %

Kommunerna med högst andel förskollärare:
1. Sunne 75 %
2. Hammarö 73 %
3. Älvsbyn 67 %
4. Kalmar 63 %
5. Karlstad 62 %
6. Ovanåker 62 %
7. Torsås 61 %
8. Ystad 61 %
9. Mariestad 61 %
10. Luleå 61 %

Källa: SCB/Skolverket. Siffrorna anger andelen heltidstjänster med förskollärarlegitimation 2018.

Vilken kommun satsar mest på skolan – och var finns flest andel behöriga lärare? Se rankningen Sveriges bästa skolkommun 2019 här!

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin