Läs senare

Kommunens satsning: Kläder åt förskolepersonalen

arbetsmiljöArbetskläder åt alla!
Ja, i alla fall till alla som jobbar inom förskolan i Falkenberg.

av Hampus Hagman
15 nov 2019
15 nov 2019
Kommunens satsning: Kläder åt förskolepersonalen
I Falkenberg får förskolepersonal arbetskläder. FOTO: TT

En stor besparingsvåg sveper just nu in över hela Skolsverige – och förskolan är kanske allra mest drabbad.

Arbetskläder är en post som i spartider ligger pyrt till och i Östersund och Karlskrona finns färska exempel från hösten där kommunerna bestämt att deras förskolepersonal får vänta på arbetskläder.

Men för de som jobbar inom förskolan i Falkenberg kommer nu ett något oväntat glädjebesked. Under torsdagen beslutade barn- och utbildningsnämnden att förskolepersonal i kommunen kommer få arbetskläder av sin huvudman.

– Dels vill vi vara en attraktiv arbetsgivare och så vill vi stimulera till mer utomhusvistelse. Samtidigt är det en jämställdhetsfråga också, säger Gabriela Hulander (S) som är vice ordförande i nämnden, till P4 Halland.

Politikerna fattade beslutet utifrån ett medborgarförslag till kommunen. Dessutom hade det inkommit över 300 namnunderskrifter från lärare i kommunen som facken Kommunal och Lärarförbundet i Falkenberg samlat ihop.

FAKTA: UTOMHUSKLÄDER VANLIGAST

Det är upp till huvudmannen att bestämma om man vill ge arbetskläder eller inte.

2017 hade 61 procent av förskollärarna arbetskläder enligt en undersökning gjord av Tidningen Förskolan. 17 procent av de som får kläder får någon form av inomhuskläder.

– Vi är oerhört glada, det är en fråga som Kommunal och Lärarförbundet drivit tillsammans, säger Fredric Hillertz, som är ordförande för Lärarförbundet i Falkenberg till Sveriges Radio.

Framförallt gäller beslutet utomhuskläder och inom en tidsperiod på tre år.

LÄS MER: Experten svarar – så kan du själv göra för att driva frågan i din kommun 

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin