Läs senare

Kommunens vändning efter pepparkaksbeslut

SPARHETSENDet såg ut att bli en fattig Lucia för förskolebarnen i Östersund när kommunen skulle spara in på pepparkakorna.
Men efter kritik tvärvänder kommunen i frågan.

av Emma Olsson
08 nov 2019
08 nov 2019
Kommunens vändning efter pepparkaksbeslut
Det blir inga pepparkakor på förskolorna i Östersund. Kommunen sparar. FOTO: Colourbox

Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersund går 11 miljoner kronor back i år, och tvingas spara – trots att kommunen går med vinst, enligt TT.

Det gör att de dryga 50 förskolorna i Östersund såg ut att få fira lucia utan pepparkakor, rapporterade P4 Jämtland. Det råder nämligen köpstopp på kommunala skolor och förskolor.

– Vi köper inte in något sådant som inte absolut behövs, säger Elisabet Uitto, verksamhetschef för förskolorna i kommunen.

Tråkigt, tycker föräldern Johanna Sjösund.
– Pepparkakor i sig är väl inte det viktigaste, men det är ju där man alltid börjar tycker jag, att spara in på barnen, säger hon till radion.

Östersund backar efter pepparkaks-kritik

Beslutet att dra in på pepparkakor till förskolebarnen i Östersund blev en snackis och nu pudlar Östersund.

”Efter kontakt med medborgare samt rapportering i media om att förskolebarn i Östersund skulle bli utan peppar­kakor vid årets luciafirande har kommunen tagit ett nytt beslut. Förskolor och skolor får möjlighet att bjuda barnen på pepparkakor. ”, skriver kommunen vid lunchtid på fredagen.

– Tack vare pengarna från Kommunfullmäktige kan vi nu backa på beslutet att inte få köpa in pepparkakor till lucia och samtidigt fokusera på de större besparingarna. Vi jobbar stenhårt med de stora frågorna som gäller förskolebarnens och elevernas lärande och utveckling, säger Elisabet Uitto verksamhetschef för förskolorna i kommunen i ett pressmeddelande.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin