Läs senare

Konsten talar utan ord

16 dec 2012

En bild säger mer än tusen ord. Visst är det sant ibland; bilder, musik, dans, drama, konsthantverk kan uttrycka det vi inte finner ord för.
Kommunikation människor emellan kan vara svår, det är inte säkert att den andra förstår vad det är man vill säga, trots idoga försök. Ibland går det inte alls.

Det här numret handlar om kommunikation. Kommunikation är en stor del av de estetiska ämnena; kommunicera, uttrycka sig, föra fram ett budskap. Jag tänker på Anna Odell, intervjuad i det här numret. Om hennes spelade psykos (läs mer här) var bra konst finns det olika åsikter om – men för henne var det det enda sättet hon fick fram det hon ville säga. Jag tänker också på dramaserien Torka aldrig tårar utan handskar som gick på tv nyligen. Snacka om att konsten, i det här fallet filmen, kan levandegöra nutidshistorien.

Jag ska nu kommunicera (det heter så nu för tiden när man berättar något) att detta är sista numret för mig på ett tag. Ibland händer allt på en gång och jag ska få mitt andra barn på ett år kring Lucia. Maria Lannvik Duregård blir min vikarie. Fortsätt att höra av er till henne och till tidningen.

Och så förstås: God advent och så småningom jul!

ur Lärarförbundets Magasin