Läs senare

Kränkningar vanliga på idrottsgymnasier

Skolinspektionen riktar allvarlig kritik mot cirka hälften av de 30 idrottsgymnasier myndigheten granskat. Elever som presterar under medel blir illa behandlade.

07 Jan 2016

– Ett sådant agerande eller förhållningssätt stämmer inte överens med varje människas lika värde. Det är det vi reagerar emot i de här besluten, säger Gunnar Olausson, chef vid Skolinspektionen i Linköping, som är den enhet inom myndigheten som ansvarar för granskningen av idrottsgymnasierna, till Ekot.

Idrottsgymnasierna får godkänt vad gäller undervisning. Det är i idrottsverksamheten som arbetet mot kränkande behandling brister.

Enligt Ekot är det vanligt att rektor inte får ta del av elevernas berättelser när de kontaktar vuxna på skolan om att de blivit kränkta. Skolinspektionen kritiserar även flera skolor för att tränare uppmuntrar olämpliga beteenden. Till exempel har förlorarna i hockeymatcher fått knyta upp vinnarnas skridskor och hämta mat till dem.

– I någon mening kanske man får bli lite förvånad att sådant här fortfarande lever kvar och förefaller ha en stark ställning i idrottsvärlden. Det är lite av ett mönster. Elitsatsningar och sådana här saker som skapar utstötning och sortering, säger Gunnar Olausson till Ekot.

ur Lärarförbundets Magasin