Läs senare

”Kränkningarna har minskat kraftigt”

MobilförbudKunskapsskolan i Uppsala införde ett mobilförbud på rasterna. Det mötte oväntade reaktioner från eleverna.

av Daniel Persson
12 feb 2019
12 feb 2019
Kerstin Larsson, rektor på Kunskapsskolan i Uppsala. Foto: Pressbild.

På Kunskapsskolan i Uppsala, med 600 elever i årskurs 4 till 9, får barnen inte använda mobiltelefonen på rasterna. De lämnar in den när de kommer på morgonen och får den tillbaka när skolan slutar. Däremellan förvaras telefonerna i ett låst rum. Så har det varit i tre år nu och skolans rektor Kerstin Larsson är glatt överraskad.

– En del gillar inte förbudet och hittar kreativa sätt att komma runt det, men jag är lite förvånad över att det är så pass många elever som tycker att det här är bra, säger hon.

Det var inte barnen utan de vuxna runt dem som reagerade hårdast när totalförbudet för mobiltelefoner under skoldagen infördes.

– Jag blev totalt nedmejlad av arga föräldrar som ville kunna nå sina barn och tyckte att vi kränkte deras integritet på något sätt. Men om eleverna behöver kontakta föräldrarna så får de hämta ut sin telefon tillfälligt eller låna en. Det var tufft i början, men numera kommer sällan klagomål från föräldrarna, säger Kerstin Larsson.

Hon ser två stora vinster med förändringen:

– Det har helt klart blivit mycket lugnare i huset med en bättre arbetsmiljö för både lärare och elever. Kränkningarna som oftast startar med nätet och sociala medier via mobilen har minskat kraftigt. En annan effekt är att eleverna gör fler saker på rasterna. De sitter och spelar sällskapsspel tillsammans, går ut på skolgården i större utsträckning, saker som de valde bort eller inte ens såg tidigare.

Att ta ifrån barnen mobilerna under hela dagen ser hon inte som något ingrepp i deras frihet eller kränkning av integriteten, tvärtom.

– Jag tycker att det är orätt mot eleverna att låta dem ha mobiler under skoldagen. Vi är ansvariga för att det ska vara en trygg och säker miljö och studiero i skolan och har ett fostransansvar för barnen. Om knappt vi vuxna klarar av att ha mobilerna på hela tiden, hur kan vi då mena att barnen under skoltid ska kunna ha det utan att störa sig själva och andra?

Upsala Nya Tidning har besökt skolan och pratat med flera elever, varav de flesta gillar förbudet. En niondeklassare säger att hon kan känna ”lite abstinens” efter mobilen, men tror samtidigt att fler umgås med varandra när de inte har en telefon i handen på rasterna.

– Om man har mobilen blir det svårt att koncentrera sig på annat. På min förra skola satt alla med mobilerna hela tiden, säger en annan elev till tidningen.

ur Lärarförbundets Magasin