Läs senare

Krav på behörighet även vid entreprenad

Även i undervisning som upphandlas på entreprenad ska lärarna vara behöriga. Det kommer regeringen att föreslå i den kommande skollagen.

09 Jun 2009

Även i undervisning som upphandlas på entreprenad ska lärarna vara behöriga. Det kommer regeringen att föreslå i den kommande skollagen.
   — Det är en lucka i lagen, som vi täpper till nu. Det ska vara lika villkor för behörighet mellan alla skolor, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till Lärarnas tidning.
   I kommunala skolor och i friskolor krävs det att läraren har svensk lärarexamen för att vara behörig. Bara om skolan inte kan få tag på sådana lärare kan andra få undervisa. Men i undervisning som upphandlas på entreprenad räcker det att lärarna har en kompetens som är tillräcklig för den aktuella undervisningen.

De skärpta reglerna handlar i praktiken om yrkesinriktade eller estetiska ämnen, eftersom det bara är sådan undervisning som får läggas ut på entreprenad.
   Skollagen kommer dock att medge undantag från behörighetsreglerna, vid upphandling av en spetskompetens.
   — Det måste finnas en ventil, eftersom det finns en del yrkesämnen som är så pass udda att det inte finns några yrkeslärare över huvud taget, säger Jan Björklund.
   Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén välkomnar regeringens förslag.
   — Jag är väldigt glad att regeringen har lyssnat på Lärarförbundets krav. Det här betyder att den viktigaste kvalitetsfaktorn i skolan — behöriga lärare — också ska vara med när man upphandlar undervisning.

Ann-Christin Larsson, ombudsman på Lärarförbundet och specialiserad på lagstiftningsfrågor, tonar dock ner betydelsen av lagändringen.
   Hon påpekar att skolor lägger ut undervisning på företag just för att behöriga lärare inte går att få tag på till vissa yrkeskurser eller estetiska kurser.
   — Grundproblemet är bristen på utbildade yrkeslärare. Risken är därför att kravet på skärpt behörighet inte får någon större praktisk betydelse.
   Regeringen väntas presentera skollagen under midsommarveckan.

Stefan Helte

ur Lärarförbundets Magasin