Läs senare

Krav på högre friskolelöner

Löneförhandlingarna för privatanställda lärare och förskollärare går mot deadline. Lärarförbundet kräver en uppvärdering.

21 aug 2013

Förhandlingarna mellan ­Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Almega Tjänsteföretagen startade i maj och går nu in i ett intensivt slutskede. Det nuvarande avtalet löper ut den 31 augusti. Avtalet är det största på skolområdet vid sidan av den kommunala sektorn och berör tusentals lärare och förskol-lärare i den privata sektorn.— Jag hoppas att vi kan vara klara före den sista augusti. Förhandlingarna är konstruktiva och vi lyssnar noggrant på varandras argument, kommenterar förbundsdirektör Stefan Koskinen på Almega Tjänsteföretagen.

Lärarfacken kräver att friskoleföretagen och de privata förskolorna satsar extra på sina lärare och förskollärare i årets avtalsrörelse.— Lärarlönerna måste uppvärderas även på det här området. När alla andra arbetsgivarorganisationer på skolans område gör särskilda satsningar på lärarna är det fullständigt rimligt att friskolornas ägare också gör det, ­säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

I det senaste avtalet fick lärarna inom friskolorna och förskollärarna på de privata förskolorna cirka 2,7 procent i löneökning räknat på årsbasis, det vill säga ungefär lika mycket som alla andra yrkesgrupper. Samtidigt fick lärarna och förskollärarna i kommunerna 4,2 procent i genomsnittlig ­löneökning under 2012, det vill säga betydligt mer än ­övriga arbetsmarknaden.

Stefan Koskinen på Almega Tjänsteföretagen har förståelse för att lärarna och förskollärarna nu kräver att få mer än andra även inom den privata sektorn.

— Det är inte svårt att förstå med tanke på vad det kommunala avtalet gav. Samtidigt har många av våra företag det tufft ekonomiskt, när elevkullarna minskar. Det visar inte minst konkursen i JB Education.

31 augusti

DEADLINE. Då löper det gamla avtalet ut.

600 friskoleföretag

  • I Almega Tjänsteföretagen ingår 600 friskoleföretag och privatdrivna förskolor med cirka 28 000 anställda, de flesta lärare eller förskollärare. Cirka 7 000 är medlemmar i Lärarförbundet.
  • Här finns stora utbildningsföretag som Academedia och Kunskapsskolan men de flesta av medlemsföretagen är små arbetsgivare med bara en skolenhet.

ur Lärarförbundets Magasin