Läs senare

Kritiserad rektor lämnar skola efter våldtäkt

BrottRektorn på den skola där en fjortonårig flicka våldtogs och mobbades lämnar sin tjänst. Skolan ber också flickan om ursäkt.

”Lunds kommun har agerat fel”. Så inleder kommunen ett pressmeddelande på sin hemsida.

Kommunen skriver att händelserna som inträffat med flickan tas på största allvar och är något som kommer att diskuteras under lång tid framöver inom olika delar av kommunen.

”Å Lunds kommuns vägnar ber vi om ursäkt till flickan och hennes familj. Det som har hänt är oacceptabelt. Lunds kommun har agerat fel. Vi delar rektorns bedömning när han väljer att lämna sin tjänst”, säger Anders Almgren, kommunstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.

Flickans mamma sade i en intervju med Sydsvenskan på onsdagen att hennes dotter varken fått en ursäkt eller stöd av SKOLan efter händelserna.

Det var i tisdags som skoan ändrade sitt beslut om att låta två pojkar som dömts för våldtäkten gå kvar på skolan. I stället får de enskild undervisning på annan plats i Lund. Flickan har inte orkat komma tillbaka till skolan. Rektorn har tidigare sagt att beslutet om att låta pojkarna gå kvar var något som denne ”brottats med”.

Sedan det inträffade har skolan vidtagit åtgärder och satt in så kallade utvecklingsledare för att jobba med värdegrundsfrågor – inte bara i den aktuella skolan utan i hela kommunen.

”Nu skärper vi våra rutiner och arbetssätt, så att den här typen av händelser aldrig ska inträffa igen”, säger Elin Gustafsson, kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Lund.

ur Lärarförbundets Magasin