Läs senare

Kunskapsskolan storsatsar i Saudiarabien

Den svenska friskolekoncernen Kunskapsskolan öppnade nyligen sin första skola i Saudiarabien. Om några år ska bolaget ha flera tusen elever i landet.
– Sedan har vi ambitioner att göra mycket större saker i Saudiarabien så småningom, säger chefen för satsningen, Anders Bauer.

21 okt 2016
Kunskapsskolan storsatsar i Saudiarabien
Collage: Colourbox/Lärarnas tidning

Anders Bauer är vd för Kedtech, ett bolag som Kunskapsskolan samäger med försvarsindustrikoncernen Saab och som ligger bakom den saudiska storsatsningen.
Den första skolan ligger i storstaden Jidda vid Rödahavskusten, några mil väster om Mecka. Skolan har cirka 90 elever – små barn i åldrarna tre till sju år – och 22 lärare.

En betydligt större skola i Jidda, med över 2.000 elever, håller på att byggas och beräknas öppna i slutet av nästa år. Och enligt affärsplanen ska bolaget om tio år ha hela 6.500 elever, förskolebarn och skolelever i årskurserna 1–12, på olika platser i Saudiarabien.

– Planen är att vi ska finnas med tre stora campus i Jidda, Riyad och i al-Khobar/Dammam på östkusten, säger Bauer.

Vad de "mycket större saker" som planeras på längre sikt handlar om vill han inte avslöja, med hänvisning till att bolaget än så länge "ligger långt i från ett avslut".
 

I satsningen samarbetar Kedtech med den saudiska investmentbanken Saudi Portfolio Securities (SPS). Det var saudierna som tog initiativet, sommaren 2012.
 

Enligt Anders Bauer väcker det svenska systemet med privata men offentligt finansierade skolor stor uppmärksamhet internationellt, och Kunskapsskolan får ofta inviter från potentiella partner i olika länder.

– I det här fallet så blev vi imponerade av de människor som approcherade oss. Vi har en rektor på första skolan som är Harvardutbildad och har väldigt höga ambitioner, bra etik och moral och värderingar som stämmer överens med våra. Så det kändes bra.

På frågan om utmaningar med att göra affärer i det strikt religiösa och konservativa kungadömet, som i helgen besöks av statsminister Stefan Löfven, svarar Bauer att många processer tar tid. Till exempel har Kedtech haft svårt att få tillstånd och visum för utländska lärare.

– Men det är bara att kämpa på, vara långsiktig och seriös.
 

Han påpekar att Saudiarabien rymmer såväl människor som vill modernisera landet som mer konservativa krafter, som bland annat vill hålla tillbaka kvinnorna.

– Det här blir ett sätt för många saudiska barn att få en modern, internationell utbildning där de har chans att både få internationella perspektiv och förståelse för vad som händer i andra länder, samtidigt som man får chans att så småningom plugga utomlands. Så vi tror att vi bidrar positivt genom att komma till landet.

Ägs till 23 procent av Saab

  • Kedtech bildades 2013, med syftet att i första skedet starta ett antal F-12-skolor i Saudiarabien tillsammans med saudiska SPS.
  • Skolorna ska vara öppna för både inhemska och internationella elever, men flertalet väntas vara saudier.
  • Enlig den senaste årsredovisningen för Kedtech Holdings ägs bolaget till 77 procent av Kunskapsskolan och till 23 procent av försvarsindustrikoncernen Saab.
  • När satsningen presenterades 2014 uppgav Saab, som tidigare gjort stora affärer i Saudiarabien, att bolaget vill "bidra till utvecklingen inom utbildning i länder där vi har verksamhet" och visa "att vi är en långsiktig leverantör".
    Källor: Kedtech, Saab

ur Lärarförbundets Magasin