Läs senare

Kvinnor som vet hur en slipsten ska dras

11 nov 2014
Annica Grimlund.

I förra numret av Lärarnas tidning presenterade vi några av Lärarförbundets viktigaste personer: arbetsplatsombuden. Men varje lag har också en lagledare. Under 13 års tid har Eva-Lis Sirén varit Lärarförbundets ordförande. Under Lärarförbundets kongress den här veckan kommer hon att avgå.Eva-Lis Sirén efterträdde Christer Romilson. Vid ett möte med henne, när jag själv nyss tagit över som chefredaktör för Lärarnas tidning, sa hon att hon var stolt över att det satt många kvinnor på viktiga poster inom förbundet.

Och kvinnorna är verkligen på frammarsch, inte bara inom politiken utan också som ledare inom fackförbunds­rörelsen. Cecilia Fahlberg (Unionen), Eva Nordmark (TCO), Annelie Nordström (Kommunal) och Sineva Ribeiro (Vårdförbundet) är några av de kvinnor som leder stora fackförbund.

I skrivande stund vet vi inte vem som blir Lärarförbundets nya ordföran­de men det lutar åt en kvinna, Johanna Jaara Åstrand.

När man läser vad Gustav Fridolin och Jan Björklund har att säga om Eva-Lis Sirén i vår avskedsintervju (sid 12—13) förstår man att hon vet hur en slipsten ska dras. Som av en händelse råkar just en slipsten som hon använt sedan barnsben vara en av hennes favoritprylar. Det bevisar att övning ger färdighet.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin