Läs senare

L: Anställ 18.000 lärarassistenter

VAL 2018Liberalerna vill satsa 3,1 miljarder kronor per år för att anställa 18.000 lärarassistenter. De ska avlasta lärarna och bland annat hålla koll på eleverna.

08 aug 2018

Liberalernas förslag inför valet lanserades av partiledaren Jan Björklund när han sommartalade i Stockholm. Han inledde talet med att peka på att 18.866 tonåringar gick ut grundskolan förra året utan att kunna gå vidare till gymnasiet.

Jan Björklund (L).

– Det är 700 fyllda klassrum. Var sjätte elev. De har aldrig tidigare varit så många, säger Björklund.

Han anklagade Socialdemokraterna för att vara tysta om den ”klyftan”.

Liberalerna vill förbättra möjligheterna för lärarna att fokusera på undervisningen. Björklund uppger att det finns en lång rad arbetsuppgifter som inte behöver utföras av just lärare.

– Det måste inte vara lärare som är rastvakter på skolgården, matvakter i bespisningen, som är provvakter vid nationella prov, som svarar på alla möjliga mindre frågor på föräldrars mejl, som tar hand om elever som fått kvarsittning, säger han.

Liberalerna vill därför satsa 3,1 miljarder kronor per år för att anställa 18.000 lärarassistenter. Statsbidraget ersätter halva kostnaden för lön och sociala avgifter och avser åren 2019-2021.

Enligt Liberalerna möjliggör satsningen att en lärarassistent kan anställas per fem legitimerade lärare.

Björklund anklagar de rödgröna för att det i jämlikhetens namn anses fult att ge mer tid och undervisning till svaga elever i mindre grupper. Han anser att det är ett ”feltänk” att alla ska ”lära sig samma saker, på samma tid, i samma klassrum”.

– Alla ska tryckas in i samma form. Resultatet har blivit att elever slås ut, säger Björklund.

Han angrep också de rödgröna för att inte göra mer för att det ska råda ordning och reda i klassrummet. Björklund kritiserar Miljöpartiets Gustav Fridolin för att säga nej till mobilförbud, statsminister Stefan Löfven (S) för att säga nej till skriftliga ordningsomdömen och båda för att inte vilja ha betyg i årskurs fyra.

– Jag tror snart att den enda platsen där Stefan Löfven inte lovat ordning och reda är i klassrummet, säger Björklund.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin