Läs senare

Låg lön avskräcker unga från läraryrket

Låg lön och dålig arbetsmiljö. Det är två bidragande orsaker till att svenska ungdomar inte vill bli lärare, enligt en undersökning från Lärarförbundet.

av Lotta Holmström
26 apr 2010
26 apr 2010

– Lärarlönerna har halkat efter under många decennier och statusen har följt med nedåt. När dagens unga dessutom ser stressade lärare på omoderna arbetsplatser är det klart att de inte ser ett drömjobb, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.   Drygt 1 000 ungdomar mellan 16 och 25 år fick svara på frågor om vad som är viktigt när de ska välja yrke. De fick också frågan om de kan tänka sig att bli lärare.

   Resultatet visar att en god arbetsmiljö är den enskilt viktigaste faktorn när unga väljer yrke. Men bara tre av tio är intresserade av läraryrket. Det som lockar är att få undervisa och arbeta med barn och ungdomar.

   Enligt Skolverket kommer det att behövas 50 000 nya lärare de närmsta åren. Men antalet förstahandssökande till lärarutbildningen fortsätter att minska och nu krävs åtgärder för att vända utvecklingen, menar Eva-Lis Sirén.

   – Ska det vara möjligt att rekrytera så många nya, unga lärare måste läraryrket uppvärderas. Om inte löner och vardagsvillkor förbättras kommer unga välja andra yrken i framtiden, säger hon.

ur Lärarförbundets Magasin