Läs senare

Lärarassistenter – på gott och ont

av Håkan Söderberg
29 nov 2019
29 nov 2019
Håkan Söderberg, redaktionschef för Lärarnas tidning.

Lärarassistenter är det så kallade 73-punktsprogrammets stora satsning på skolan. En halv miljard satsas på lärarassistenter av regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Liberalerna och Centerpartiet.

Men det råder stor osäkerhet och förvirring kring hur satsningen egentligen ska hanteras och vad det är som lärarna egentligen behöver hjälp med. En tredjedel av Sveriges kommuner har över huvud taget inte ansökt om några pengar.

Vi har lyssnat med ett antal kommuner, talat med forskare och utbildningsanordnare för att försöka reda ut om lärarassistenter är en räddare i nöden för överbelastade lärare eller en satsning som riskerar att sluta med fiasko.

På en månad har försäljningen av det egendesignade armbandet ”#uniq ” dragit in så mycket pengar att det räcker till en planerad klassresa. Läs Sten Feldreichs text om klass 6-9 B på Ekebyhov grundsärskola på Ekerö väster om Stockholm.

En räddare i nöden för överbelastade lärare eller en satsning som riskerar att sluta med fiasko?

I utsatta områden finns det många barn som inte klarar målen i låg- och mellanstadiet. Varberga-Oxhagen i Örebro är ett av dem. Här har man fått ovärderlig hjälp av föreningar, studieförbund och näringsliv och i partnerskapet Mötesplats VOX hade man redan under 2018 över 90 aktiviteter med 5 800 deltagare,

Reportern Påhl Ruin och fotografen Ulf Lodin har besökt Hagaskolan i stadsdelen Oxhagen.

Att vara lärare och samtidigt ölbryggare, går det att kombinera?

Absolut, anser läraren Ulf Karlström i Falköping som till och med tycker han blivit en bättre lärare sedan han startade sitt bryggeri. I sin krönika funderar Hamid Zafir, numera barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, över vilken roll skolan ska ha när det gäller fostraransvar.

Glöm inte att du kan få nyheter och följa debatter här på vår lararnastidning.se eller på vår facebooksida.

God läsning.

ur Lärarförbundets Magasin