Läs senare

Lärare dömdes för våldtäkt på elev – kollegerna lade locket på

08 sep 2010

Gunnar är rektor på en grundskola i en mellanstor stad. För knappt två år sedan dömdes en äldre lärare på skolan till flera års fängelse för att ha våldtagit en, vid tillfället, 14-årig elev vid ett flertal tillfällen. Läraren erkände under rättegången att han haft sexuellt umgänge med eleven.När händelsen blev känd började en mycket jobbig tid för såväl ungdomar som föräldrar och lärare på skolan. Naturligtvis hade de inblandade mått dåligt långt innan dess. Även elever och kolleger på andra skolor i kommunen har påverkats, enligt facket.

Gunnar, som just hade börjat som rektor när läraren häktades, erbjöd personalen samtalsterapi genom företagshälsovården. Men lärarna ville inte diskutera händelsen
i arbetslagen. I efterhand säger Gunnar att han skulle insisterat på att de gjorde det. Han anser också att de skulle diskuterat händelsen mer med eleverna.

Brottsoffret gick i nian och niondeklassarna gick ut skolan strax efter häktningen. Det visade sig senare att även de nya niorna kände sig svikna. De tyckte sig ha anat vad som hänt och har i efterhand varit kritiska till att inte lärarna såg det.

— Jag kan i efterhand se att vi mycket mera aktivt skulle tagit avstånd från vad den läraren gjorde och talat med eleverna om det, säger Gunnar.

Ett halvår senare polisanmäldes ännu en lärare på skolan misstänkt för sexuella trakasserier av två andra elever. Tilliten bland ungdomarna inför vuxenvärlden var så skadad att Gunnar och facket misstänker att det var det som var den bidragande orsaken till den andra anmälan.

Den läraren hävdar att han är oskyldig. Han bad facket informera kollegerna om vad han blivit anklagad för och han har stort stöd av dem. Föräldrar och elever har däremot inte blivit informerade.

Rättegången ska ske snart och allt tyder på att han blir friad eftersom det inte finns några bevis. Gunnar är övertygad om att den nya polisanmälan hänger ihop med domen mot läraren som dömdes för våldtäkt.

— Eleverna på skolan, särskilt tjejerna, testar vuxenvärlden. De har också blivit mer medvetna om vad som är okej och inte, i förhållandet lärare och elev. Det är viktigt att vi tar deras oro på allvar.

En lärare på en annan skola i kommunen håller med Gunnar om att stämningen bland lärare och elever troligen förvärrats av att skolan lade locket på efter den första händelsen.

— Jag tror att det är viktigt att man vänder och vrider på saker. Precis som vid mobbning är det viktigt att våga prata öppet, säger hon.

Fakta om sexualbrott

De senaste 15 åren har antalet anmälda sexualbrott fördubblats, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Om antalet brott verkligen har ökat är osäkert. Lagstiftningen har utvidgats. Mörkertalen är mycket stora för den här typen av brott och även små förändringar i anmälningsbenägenheten får därför stor betydelse för statistiken. Mindre än 1 procent av den manliga befolkningen döms för sexualbrott under en 30-årsperiod. Runt 90 procent av dessa har aldrig dömts för ett sådant brott tidigare. Därför är det svårt att upptäcka lärare i riskzon för att begå barnsexövergrepp.

Källa: Niklas Långström, sexbrottsforskare och professor vid Karolinska institutet.

 

Sex mot sin vilja

7 procent av tjejer och 2 procent av killar under 18 år uppger att de någon gång blivit utsatta för samlag mot sin vilja.

Källa: Edgardh och Ormstad 2000

 

Hör av dig!

Hur tycker du att skolor ska agera vid sexuella övergrepp?

Mejla lararnas.tidning@lararforbundet.se

Skriv "lärarliv" i ärenderaden.

Namnen i artikeln är fingerade

ur Lärarförbundets Magasin