Läs senare

Lärare i Stockholm får generellt lönepåslag

Avtal 2018Alla lärare i Stockholm får samma löneökning i år på grund av att förhandlingarna kom igång så sent. I Göteborg har det tagit historiskt lång tid att få klart med den nya lönepotten, som betalas ut först långt in i nästa år.

av Daniel Persson
22 Nov 2018
22 Nov 2018

Det centrala avtalet mellan lärarfacken och den kommunala arbetsgivaren SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, drog ut kraftigt på tiden och skrevs under först den 20 september. I en del kommuner har parterna kommit överens snabbt och de nya lönerna har betalats ut i oktober eller november. Men i landets två största städer har det gått knackigare. Och de har löst problemen på väldigt olika sätt.

I Stockholms stad är det nu klart att alla lärare får samma påslag för det här året. Staden och facken har enats om en generell ökning på 2,4 procent. Det går emot andan i avtalet, där centrala delar var att erfarenhet och kompetens ska premieras särskilt och att man ska ta itu med skeva lönestrukturer. Men det var ändå det minst dåliga alternativet, enligt parterna.

– Det var enda sättet att hinna få ut lönerna under 2018, säger Astrid Gadman, personalchef på utbildningsförvaltningen i Stockholm, till tidningen Dagens Samhälle.

– När vi lusläste avtalets nya skrivningar om att premiera erfarenhet, kontinuitet och kompetens insåg vi att det här går inte att göra på en kafferast för våra 8.000 medarbetare. Vi valde den här tekniska lösningen för att hinna betala ut lönerna före jul.

Foto: Johanna Hanno/Lärarförbundet
Johan Törnroth

Johan Törnroth, ordförande för Lärarförbundet Stockholm, är missnöjd med både nivån på höjningen, 2,4 procent, och hur den gått till.

– Det är på tok för lågt och visar att vi hamnar efter, på ett år har Stockholm fallit från andra till femtonde plats när det gäller lön och det är allvarligt. I min värld är det en självklarhet att Stockholm ska vara löneledande, men den positionen har inte förvaltats, säger han.

Ett generellt påslag går emot avtalet, varför accepterade ni det?

– Vår avdelning håller frågan om individuell lön högt och vi har fått flera irriterade synpunkter från medlemmar över att det blivit på det här sättet, vilket är förståeligt. Samtidigt så var det ett val mellan pest och kolera, för arbetsgivaren sa att med individuell lönesättning blir vi klara med 2018 års lön under våren 2019 och 2019 års löneöversyn får vi ta till hösten. Medlemmarna kan inte vänta på sin lön hur länge som helst.

I Göteborg råder omvända förhållanden. Lönerna blir, som det var menat, individuella men svårigheterna att komma överens gör att de också blir, med lokalavdelningens egna ord, ”historiskt” sena. Där krockar nästan flera olika löneförhöjningar och det blir en aning rörigt.

Lönerevisionen för både 2018 och 2019 genomförs i februari och mars nästa år och den nya lönen för 2018 kommer i april. Det blir ett tjockt lönekuvert för alla Göteborgslärare, eftersom den retroaktiva utbetalningen innehåller tolv månaders löneökningar plus den nya månadslönen. Potten ligger på 3 procent för 2018 och 3,15 procent för 2019. Den nya lönen för 2019 börjar gälla i juni. Då med retroaktiva löneförhöjning från april.

Andrea Meiling, ordförande i Göteborg.

Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet Göteborg, är inte nöjd med hur förhandlingarna gick till. Hon menar att kommunen förhalade.

– Vi hade kunnat vara klara mycket tidigare. De gav oss ett skambud i början och det dröjde väldigt lång tid att få till nya sittningar. Det var en dåligt förberedd arbetsgivare som försökte dra ut på processen.

Vad tycker ni om påslaget ni till slut kom överens om?

– Vi hade yrkat på 4 procent för att komma tillrätta med lönestrukturen. Men det gick de inte med på. Vi fick det som är budgeterat.

Det blir en ordentlig utbetalning i april 2019 för lärarna i Göteborg.

– Ja, många är vana vid att få de retroaktiva pengarna till jul, det får de inte i år. Men då får de ganska mycket pengar lagom till semestern nästa år istället. På så sätt är det bra, men det finns de som blir förlorare på det också, deras inkomster går upp så att de får betala mer statlig skatt som de inte hade behövt göra annars.

ur Lärarförbundets Magasin