Läs senare

Lärare nekas ersättning efter skolattack

SkolattackenFyra elever och två anställda får upp till 20 000 kronor var i brottsskadeersättning med anledning av skolattacken på Kronan i Trollhättan hösten 2015. Flera lärare i attackens närhet blir dock utan pengar.

av Stefan Helte
20 Jun 2017
20 Jun 2017

En IT-handledare och en lokalvårdare som blev jagade av mördaren på skolan får 20 000 kronor var i brottsskadeersättning, enligt ett beslut av Brottsoffermyndigheten.

Fyra av eleverna får 10 000 kronor var. En av dem utsattes för indirekt hot och tre var i klassrum som de inte kunde lämna utan risk att bli attackerade.

–      De här personerna har alla befunnit sig i närheten av gärningspersonen och det har funnits en konkret fara för dem att direkt utsättas för brott av honom, säger Per Jonsson, jurist på Brottsoffermyndigheten i ett pressmeddelande.

Fem andra personer på skolan, varav tre är lärare, får dock avslag på sina ansökningar om brottsskadeersättning.

Tre av personerna träffade den svärdbeväpnade mannen som högg ner människor. Men enligt Brottsoffermyndighetens bedömning har inte dessa personer utsatts för direkt hot. Detsamma gäller de två personer som var i klassrum bredvid korridoren där gärningsmannen gick till attack.

–      Det har varit en fruktansvärd upplevelse för de som befunnit sig på skolan och många har varit med om situationer där de känt sig rädda och utsatta. Men det som nämnden har bedömt är om de här personerna har blivit utsatta för brott, säger Peter Jonsson, chef för brottsskadeenheten på Brottsoffermyndigheten.

Brottsoffermyndigheten har tidigare beslutat att fyra anställda och fyra elever på Kronan ska få kränkningsersättning på mellan 10 000 och 125 000 kronor per person och att familjemedlemmar till den elev som mördades ska få ersättning, men att poliserna som ryckte ut till skolan inte ska ha någon ersättning.

 

Fyra dog

 

Den 22 oktober 2015 högg en 21-årig maskerad man ner två elever, en elevassistent och en lärare med svärd på skolan Kronan i Trollhättan.

Elevassistenten och en av eleverna avled samma dag. Läraren avled sex veckor senare.

Gärningsmannen gick till attack mot poliserna, som sköt ihjäl honom.

Polisen har slagit fast att attacken ska betraktas som ett hatbrott med rasistiska motiv.

ur Lärarförbundets Magasin