Läs senare

Lärare över 50 undantas från leggkrav

Lärare äldre än 50 år ska kunna få lokal behörighet på sin skola och därmed få undervisa i ämnen de inte är legitimerade i. Det kan Lärarnas tidning avslöja i dag.

05 apr 2013

Lärare som fyller 50 senast den 1 juli 2015 och har en ”gedigen, flerårig erfarenhet av undervisning i ämnet” ska kunna få en lokal behörighet i sin kommun och få undervisa utan legitimation i detta ämne. Det skriver Utbildningsdepartementet i ett PM som Lärarnas tidning tagit del av.

Övergångsregeln kommer att gälla så länge dessa lärare finns kvar i arbetslivet. Lärarna måste dock vara legitimerade i ett annat ämne för att komma ifråga.

Dessutom föreslår regeringen att danspedagoger utan lärarutbildning ska kunna få legitimation och att lärare som tidigare fått sin behörighet från Skolöverstyrelsen även fortsättningsvis ska betraktas som behöriga.

– Skolöverstyrelsen kunde från 1971 göra lärare utan lärarexamen behöriga. Vi föreslår nu att även de ska kunna få legitimation, men vi har inga siffror på hur stor den gruppen är, säger Anders Andrén, presschef hos utbildningsminister Jan Björklund.

Förslagen kommer nu att snabbremitteras för att kunna ingå i den proposition om olika lärargruppers behörighet som kommer senare i vår.

 

ur Lärarförbundets Magasin