Läs senare

Lärare på Tjörn i protest mot politikers uttalande

Upproret210 lärare på Tjörn har skrivit under en protestlista efter en artikel i Lärarnas tidning. Uttalanden från barn- och utbildningsnämndens ordförande om att god arbetsmiljö inte bara handlar om att det ska vara ”fullknökat i lärarrummet” väcker ilska.

av Sara Djurberg
20 maj 2019
20 maj 2019
Lärare på Tjörn i protest mot politikers uttalande
210 lärare har skrivit under en protestlista efter Gunnemar Olssons uttalanden i Lärarnas tidning. Förra veckan samlades flera upprörda lärare i en protest på Tjörn. Foto: Privat

Skolan i Tjörn står inför stora nedskärningar. Kommunen sparar 31,5 miljoner kronor i år, motsvarande cirka 45 tjänster i grundskolan och förskolan. Hur många lärare som kommer att få sluta är inte klart, förhandlingar pågår just nu. Detta har Lärarnas tidning rapporterat om tidigare i år. Artikeln har skapat starka reaktioner på ön. Framför allt reagerar anställda i skolan på uttalanden från barn- och utbildningsnämndens ordförande Gunnemar Olsson (L). Han säger i artikeln bland annat resurstilldelningen till skolan är hög och att en god arbetsmiljö för lärarna inte bara handlar om att det ska vara ”fullknökat i lärarrummet”.

Om läget i förskolan, där kommunen haft höga sjukskrivningstal, säger skolpolitikern att det ”säkert kan vara pressat” men att det inte är mer pressat än i övriga Sverige ”om man jobbar på rätt sätt”.

– Det är förolämpande mot yrkeskåren och det gynnar inte processen när det är nedskärningar och inte heller att för att få fler att vilja bli lärare, säger Robert Hallding, lokalordförande för Lärarförbundet på Tjörn.

Gunnemar Olsson säger också att en skolsköterska på Tjörn har betydligt färre elever ”att pyssla om” än i andra kommuner.

Märkligt att huvudmannen uttalar sig på det sättet, att lärarna sitter och knör i lärarrummet.

Lärarförbundets lokalavdelning samlade efter artikeln in namnunderskrifter och 210 lärare, merparten av lärarna på ön, har skrivit under protesten. Även Lärarnas riksförbund och Vårdförbundet lokalt ställer sig bakom och protesten som nu har lämnats till nämnden.

– Vi tycker att det är märkligt att huvudmannen som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön uttalar sig på det sättet, att lärarna sitter och knör i lärarrummet. Det kommer han att bemöta på nämndmötet, säger Robert Hallding.

I förra veckan gjorde drygt 200 föräldrar och lärare också gemensam sak och demonstrerade mot nedskärningarna utanför kommunfullmäktige. Oppositionen, med socialdemokraterna i spetsen, krävde att kommunfullmäktige tog avstånd från uttalandena, men förslaget röstades ner.

Gunnemar Olsson säger till Lärarnas tidning att han uttryckt sig talspråkligt i intervjun och att han ska formulera ett svar på kritiken till nämndens möte på torsdag.

– Det jag sagt som har tagits illa upp, det får jag naturligtvis ”pudla”. Det har aldrig varit min avsikt att såra eller förminska någon. Men behovet av en budgetanpassning kommer jag aldrig att vika från.

Klicka på bilden för att komma till alla artiklar om upproret bland lärare 2019.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin