Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Lärare ska vara neutrala i Kommunals strejk

Kommunal har varslat om strejk på skolor och förskolor. Om strejken bryter ut får Lärarförbundets medlemmar inte ta över några av de strejkandes arbetsuppgifter.

22 apr 2013

Kommunal har begärt att Lärarförbundet och dess medlemmar ska iaktta strikt neutralitet om strejken bryter ut den 29 april. Det betyder att om till exempel en barnskötare strejkar på en förskola får förskollärarna inte ta över barnskötarens arbetsuppgifter.

– Våra medlemmar ska göra precis de arbetsuppgifter de brukar göra. Om en förskollärare täcker upp för en barnskötare kan det klassas som strejkbrott, säger förhandlingschef Mathias Åström på Lärarförbundet.
Det kan uppstå svåra gränsdragningsproblem kring vad Lärarförbundets medlemmar i praktiken får göra och inte får göra.
– I sådana fall ska medlemmen vända sig till lokalavdelningen, säger Mathias Åström.

Barnskötare i tolv kommuner är varslade om strejk. Dessutom är skolkökspersonal i 21 kommuner varslade. Det innebär att många elever riskerar att bli utan skollunch.

Strejkvarslet berör nästan 9.000 anställda i 100 kommuner. Stridsåtgärderna utlöses den 29 april, om inte Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har enats om ett nytt avtal innan dess.
Kommunal kräver att få 1.740 kronor i löneökning på tre år. SKL går bara med på 6,8 procent i löneökning – lika mycket som industrin har fått – vilket motsvarar drygt 1.500 kronor.
 

Förskolorna och skolorna där det kan bli strejk

Här tas barnskötare ut i strejk:

Piteå, Alingsås, Borås, Dals-Ed, Falköping, Gullspång. Hjo, Mark, Skövde, Tibro, Tranemo, Skellefteå.

Här tas skolkökspersonal alternativt arbetstagare som lagar mat till skolor och förskolor ut i strejk:

Bräcke, Tingsryd, Dals-Ed, Mark, Tranemo, Hallsberg, Karlstad, Kristinehamn, Örebro, Nyköping, Härjedalen, Timrå, Åre, Sandviken, Piteå, Hässleholm, Trelleborg, Haninge, Huddinge, Sigtuna, Stockholm.

ur Lärarförbundets Magasin