Läs senare

Lärare terroranklagad för krav på rätt till modersmålsundervisning

TurkietEn av Turkiets främsta lärarfackliga företrädare anklagas för terrorbrott. Orsak: 2008 deltog hon i en debatt om elevers rätt till modersmålsundervisning.

av Stefan Helte
04 okt 2017
04 okt 2017
Ebru Yigit, ordförande för kvinnoorganisationen i lärarfacket Egitim-Sen i Turkiet.

Det är tidningen Arbetet som berättar om Ebru Yigit, som är ordförande för kvinnoorganisationen i lärarfacket Egitim-Sen i Turkiet.

Ebru Yigit greps i sitt hem i Ankara i somras och fördes till ett militärfängelse i staden Diyarkbakir i de kurdiska delarna av Turkiet.

Åklagaren hävdar att Ebru Yigit har gjort sig skyldig till terrorbrott, genom att ha deltagit i en paneldebatt om kurdiska barns rätt till modersmålsundervisning. Kraven på modersmålsundervisning kan enligt åklagare skada medborgarnas nationella turkiska identitet. Debatten hölls 2008.

– Ebru sitter i fängelse därför att hon alltid har varit lika orädd som saklig i sitt fackliga arbete, säger Elif Çuhadar, som är ledamot i det verkställande utskottet för Offentliganställdas centralorganisation (Kesk), till Arbetet.

Lärarförbundet i Stockholm har sedan ett antal år ett samarbete med lärarfacket i Turkiet. Anders Johansson, fackligt förtroendevald i grundskoleteamet, säger till Lärarnas tidning:

– Det här är en fruktansvärd tragedi. Lärarna i Turkiet är helt rättslösa. De kan anklagas för att ha haft samröre med terrororganisationer, men får inte reda på vad anklagelserna grundas på eller vilken terrororganisation det är.

Tusentals turkiska lärare avstängda

  • Efter ett försök till statskupp i Turkiet i juli 2016 stängdes ett tusental privata skolor och 15 universitet med koppling till den religiösa Gülenrörelsen.
  • Fler än 27.000 lärare och annan skolpersonal förlorade sina licenser.
  • 11.500 lärare avstängdes för påstådda kontakter med den kurdiska gerillan PKK.
    Källa: Utrikespolitiska institutet.

Han berättar att många lärare har blivit avskedade på lösa grunder, fått yrkesförbud, förbjudits på livstid att ta offentliga anställningar och kastats i fängelse.

– Möjligheten att uttrycka sig fritt i Turkiet är helt borta. Alla som inte dansar efter presidents pipa kan råka illa ut. Det senaste är att det har införts en ny läroplan, som innebär att lärarna inte får lära ut Darwins utvecklingsteorier på låg- och mellanstadiet.

Lärare som har blivit av med jobbet får inte ut hela sin a-kassa, eftersom lärarfacket har tömt sina kassor. Den internationella lärarorganisationen Education International har skickat över pengar för att a-kasseutbetalningarna ska kunna fungera igen.

Den osäkra situationen i Turkiet gör att Lärarförbundet i Stockholm just nu ligger lågt med utbyten med lärarkolleger i landet.

– Vi vet inte om vi vågar bjuda hit lärarna på besök. Risken finns att de i så fall arresteras när de kommer hem, säger Anders Johansson.

Enligt de uppgifter Lärarförbundet i Stockholm har fått ska rättegången mot Ebu Yigit hållas den 11 oktober.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin