Läs senare

Lärare tjänar mer än rektorer

Lön & villkorI Falkenbergs kommun tjänar alltfler lärare nu mer än rektorer. Det är bland annat en konsekvens av lärarlönelyftet.

av Stefan Helte
25 Nov 2016
25 Nov 2016

Knappt ett 30-tal av de högst betalda lärarna tjänar nu mer än de lägst betalda rektorerna i kommunen, enligt P4 Halland.

Rektor Fredrik Ogell på Falkenbergs gymnasium har 4 500 kronor lägre lön än en lärare på skolan.

– I mitt fall har jag en lektor anställd som har en forskarutbildning, så det är inte så konstigt. Däremot är det ganska många som ligger nära en rektorslön och då kan man diskutera utifrån ansvarsområden hur det känns, säger han till P4 Halland.

Personalchef Therese Lundgren på Falkenbergs kommun kan inte bekräfta uppgiften att ett knappt 30-tal lärare tjänar mer än vissa rektorer.

– Men vi ser problemet att i och med olika statliga satsningar som karriärtjänstreformen och lärarlönelyftet så minskar respektavståndet mellan lärare och rektorer. Det måste vi ha med oss i kommande löneöversyner, säger hon till Lärarnas tidning.

Hennes förklaring till att lärare i vissa fall tjänar mer än rektorer kan vara att det handlar om lektorer och förstelärare som även har fått del av det statliga lärarlönelyftet.

– Men det finns inga belägg för att jättemånga lärare tjänar mer än rektorer. Medianlönen för kommunens rektorer ligger på 45 400 kronor, medan den för gymnasielärare i allmänna ämnen ligger på 34 850 kronor och för tidigarelärare på 31 325 kronor.

ur Lärarförbundets Magasin