Läs senare

Lärare varnas efter relation med elev

VarningEn lärare i Örebro, som har erkänt att han haft en fysisk relation med en elev, varnas av Lärarnas ansvarsnämnd, rapporterar Nerikes Allehanda.

03 okt 2017

Relationen uppdagades när en kollega hittade honom i ett av elevernas omklädningsrum. När han senare konfronterades av rektorn erkände han att han varit där med en elev som han haft en relation med.

Läraren och eleven hade bland annat haft tät sms-kontakt, kramats och kyssts.

Läraren har visat sig särskilt olämplig, alternativt mindre lämplig att bedriva undervisning, enligt Skolinspektionen, som därför anmälde händelsen till Lärarnas ansvarsnämnd. Skolinspektionen vill i första hand att lärarens legitimation skulle återkallas, i andra hand att en varning skulle utdelas. Nämnden nöjde sig med det sistnämnda.

Läraren ångrar det som har hänt men anser sig inte olämplig att bedriva undervisning.

Lärarnas ansvarsnämnd beslutade nyligen även att varna en annan lärare som haft sexuellt umgänge med en av sina elever. I det fallet handlade det om en enstaka händelse. Läraren träffade eleven, som var då 19 år och gick i årskurs tre på gymnasiet, på en klubblokal en fredagskväll. Eleven följde med läraren hem och de hade sex. Läraren kontaktade biträdande rektor på måndagen och berättade om händelsen. De har inte haft någon mer relation vare sig för eller efter händelsen.

Skolans rektor anser att läraren är lämplig att undervisa som lärare, men arbetsgivaren har ändå gett honom en skriftlig varning. Skolinspektionen anser att läraren agerat på ett sätt som uppenbart strider mot skolans värdegrund och att han visat bristande omdöme. Ansvarsnämnden håller med och tilldelar mannen en varning.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin