Läs senare

Läraren Kimmo Martin hyllades med staty

ReportageLäraren Kimmo Martin på Uppsala yrkesgymnasium har fått en egen staty. En 3,5 meter hög hyllning från tidigare eleven Anton Hasenstrauch.

av Sten Feldreich
18 jan 2020
18 jan 2020
Läraren Kimmo Martin på Uppsala yrkesgymnasium har fått en egen staty. Foto: Staffan Claesson

Livet vände för skoltrötte Anton när han fick Kimmo Martin som lärare. På statyn står:

”Du lärde mig allt om VVS, visade mig att jag kunde. På betryggande finlandssvenska sa du att ”även solen har fläckar” när jag gjorde fel.”

Statyn är Anton Hasenstrauchs sätt att uppmärksamma sin mentor och lärare som haft sådan betydelse för hur livet kom att utveckla sig. I dag jobbar 21-årige Anton som VVS-tekniker och kan titulera sig svensk mästare i VVS. I höstas var han med i yrkes-VM i Kazan, Ryssland, där han tilldelades ”Medallion for Excellence”, en utmärkelse till dem som visat prov på exceptionellt hög kvalitet. Bakom framgången stod just Kimmo Martin, som lagt ner cirka 400 timmars träning med Anton inför VM.

Foto: Staffan Claesson

Att Anton skulle representera Sverige i VM fanns inte på kartan för fyra år sedan.

– Jag var grymt skoltrött efter nian och visste bara att jag ville gå en praktisk utbildning. Men jag kände mig stressad av valet. Började på olika linjer, men hoppade av. På flygteknik på Bolandskolan stannade jag i 20 minuter, på fordonstekniklinjen stannade jag en dag och på byggprogrammet vid Praktiska gymnasiet trivdes jag inte heller. Jag hade ångest, fick sömnsvårigheter och var ganska deppig.

Jakten på rätt utbildning ledde honom till Fyrisskolan som kompisar tipsat om. Efter att ha hankat sig fram i ettan på VVS-programmet, fick han Kimmo Martin som mentor och lärare i tvåan. Då hände något.

– Kimmo var så stabil och trygg som person. Han fick mig intresserad. Väckte min nyfikenhet. Plötsligt blev det kul att lära sig mer.

– Jag är väldigt självkritisk och såg bara felen jag gjorde. Men Kimmo skrattade och sa att ”även solen har fläckar” och visade hur jag skulle göra för att få till en svetsfog så att den blev snygg.

Kimmo Martin, 58 år, är född i norra Finland och kom till Sverige som sexåring 1968, när hans pappa fick jobb i Dannemora norr om Uppsala. I över 30 år arbetade Kimmo som VVS- och industrirörmontör på allt från kärnkraftverk till pappersbruk i Sverige, Belgien, England och Tyskland. Så gjorde han illa knäet, fick problem med artros och tvingades byta yrke.

Eftersom det redan då var brist på yrkeslärare låg lärarbanan nära till hands. Nu har han arbetat som yrkeslärare i 15 år.

– Jag har inte gått på Lärarhögskolan, utan min undervisning faller till stora delar tillbaka på hur mina gamla yrkeslärare gjorde på 70-talet när jag själv lärde mig yrket. Till detta har jag alla yrkesknep jag lärt mig av duktiga arbetskollegor genom åren. Kunskap som man inte kan läsa sig till.

Foto: Staffan Claesson

Någon speciell pedagogisk utbildning har inte Kimmo Martin. Han vill inte förringa utbildning på något sätt, men säger att det nog är svårt att utbilda sig till lärare.

– Hur man fungerar som lärare är nog till stor del en läggningsfråga. Antingen har man det, eller så har man det inte.

Den tidigare eleven Anton Hasenstrauch försöker formulera vad det är som gör Kimmo Martin till en så bra lärare.

– Han var hård och bestämd, men aldrig taskig. Alla kommer överens med Kimmo, alla får respekt för honom. Han var pedagogisk – svårt att förklara hur. Han har så mycket livserfarenhet att dela med sig av. Man förstod att om man gjorde som han sa, skulle det funka.

– Jag kommer aldrig glömma när mamma och jag var på vårt första kvartssamtal med honom. Mamma var beredd på att få höra klagomål och elände. Men Kimmo tittade lite i sina papper, lade dem åt sidan och sa på sin trygga finlandssvenska: ”Det blir nog bra det här!”. Så var det inte så mycket mer med det. Mamma var alldeles stum av förvåning.

Statyn som Kimmo Martin förärats gjorde honom rörd och han blev helt ställd när den avtäcktes. Han var totalt oförberedd på Anton Hasenstrauchs okonventionella sätt att tacka för all den fritid som Kimmo offrat på honom i stället för att umgås med familjen inför VM i Ryssland. Ett VM som Kimmo inte fick följa med till.

Anton menar att det egentligen aldrig någonsin går att tacka för allt han betytt.

– Först hade jag tänkt trycka upp T-shirts med en bild på Kimmo och texten ”Här utbildar vi världsmästare”, men det kändes för blekt.

Så dök möjligheten upp att fira honom ännu bättre.

– Organisationen World Skills Sweden, som arbetar för att öka intresset för och höja kvaliteten på yrkesinriktade utbildningar, kontaktade mig efter VM för att höra om jag ville hylla någon.

Valet var självklart och idén med en staty tog form.

Foto: Staffan Claesson

– Yrkeslärare får inte den ”cred ” de borde ha. Deras roll i samhället är jätteviktig och det är värt att hylla. Tänk så mycket nytta de gör och hur många elever som börjar jobba tack vare dem.

Anton smygfotade Kimmo i olika situationer och lät konstnären Niklas Malmström i Boxholm skapa statyn utifrån bilderna. Nu står statyn och blickar ut över eleverna på Uppsala yrkesgymnasium i Jälla, dit VVS-utbildningen flyttat från Fyrisskolan.

I sin undervisning tror Kimmo Martin på rak kommunikation med sina elever. Vikten av att vara klar och tydlig.

– Även stökiga elever tycker det är bra med ordning och reda. De mår inte bra av att alltid få göra som de vill.

Kimmo betonar vikten av att se varje elev.

– Jag letar inte fel utan tittar på det som är bra. Beröm ger eleverna ökat självförtroende. Då växer de, för de vet att allt egentligen är upp till dem. De vet, att om de lägger manken till i skolan väntar ett rätt bra betalt jobb som VVS-are i slutändan.

– Folk pratar om att det kommer hantverkare från Baltikum och tar jobben från oss, men sanningen är att de tar de jobb som vi inte har folk till.

Lärarrollen tycks passa som hand i handsken för Kimmo, han trivs, och har egentligen bara en invändning.

– All dokumentation som tar allt mer av ens tid. Jag har svårt att se meningen med den. Den tiden går ut över elevernas lärande.

Anton Hasenstrauch kommer på att han vill inflika att humor är en viktig egenskap hos Kimmo, att den bör lyftas fram som karaktärsdrag.

Kimmo skrockar.

– Jo, kanske. Jag brukar trösta eleverna med att om de inte klarar av att blir duktiga svetsare, ska de inte deppa för det. Då kan de alltid bli statsminister!

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin