Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Läraren Mia blev utförsäkrad efter stroke

SjukförsäkringSteg för steg har Mia Bask kommit tillbaka till lärarjobbet efter sin svåra hjärnblödning. Men Försäkringskassan nekar henne sjukpenning.

av Torbjörn Tenfält
17 jan 2018
17 jan 2018
Efter hjärnblödningen har Mia Bask nu kommit tillbaka till 75 procent av sin heltidstjänst. Men Försäkringskassan har dragit in sjukpenningen för de resterande 25 procent som hon inte jobbar eftersom hon inte aktivt söker arbete. Foto: Pavel Koubek

Hon hittar inte alltid orden och det tar längre tid att läsa. För Mia Bask är ändå jobbet som ämneslärare i årskurs 4—6 på Tallängens skola i Kumla den lätta biten.

Det svåra och tunga är kontakterna med Försäkringskassan. Efter hjärnblödningen i september 2013 har hon gradvis återkommit till yrket och arbetar i dag 75 procent av sin heltidstjänst. Men hon har fått nej till sjukpenning för de resterande 25 procent som hon fortfarande är sjukskriven.

— Försäkringskassan ser mig inte som en människa, säger hon.

Den 1 mars förra året stoppade kassan fortsatt sjukpenning. I stället fick Mia Bask veta att hon måste vara inskriven på arbetsförmedlingen och aktivt söka arbete på hela arbetsmarknaden. En handläggare föreslog henne att jobba som receptionist.

Mia Bask. Foto: Pavel Koubek

– Jag har arbetat i skolan i 18 år och det är det jag kan. Mitt mål är att komma tillbaka till mitt yrke på heltid, säger Mia Bask.

När det stod klart att Försäkringskassan inte längre skulle betala sjukpenning fyllde Kumla kommun på med sjuklön.

— Mia har råkat ut för något som kan drabba oss alla och då ska hon inte dessutom behöva få ett ekonomiskt avbräck, säger skolans rektor Jonas Langell.

Men sjuklönen var tidsbegränsad och sedan oktober har hon enbart sin lön motsvarande 75 procent av heltid.

Skolledningen har gjort vissa anpassningar, till exempel att Mia Bask efter hjärnskadan inte behövde ha något mentorsuppdrag. Det här läsåret är hon mentor igen, men med färre elever.

– Det innebär att andra får göra mer. Men kollegerna är solidariska och vet att hon har en bit kvar, säger Jonas Langell.

Schemat är lagt så att Mia Bask kan börja lite senare ett par dagar i veckan, eftersom hon ofta är trött på morgonen, både fysiskt och hjärntrött.

Anpassningarna är en del av arbetsgivarens bidrag till den rehabiliteringsplan som upprättats i samarbete med universitetssjukhuset i Örebro.

– Vi ser att det ger effekt. Med ganska enkla insatser kan vi göra det lättare för henne att vara kvar i yrket. Behöriga lärare står inte på kö, jag kan inte förstå hur Försäkringskassan kan ge Mia besked att söka sig bort från yrket, säger Jonas Langell.

Den hjärnblödning Mia Bask drabbades av när hon var 39 år berodde sannolikt på högt blodtryck. Hon tror också att en stressig arbetssituation kan ha spelat in.

I spåren av hjärnblödningen fick hon afasi, som bland annat yttrat sig i talsvårigheter och att det tar längre tid och mer energi att läsa texter. Dessutom har synen försämrats.

– Jag har haft jättebra stöd från sjukvården. De tycker att det är fantastiskt att en person med hjärnskada kan komma tillbaka till sitt arbete som jag gjort.

Återgången till yrket har följts av en ökad insikt om att delar av det som förlorats under sjukdom går att återhämta.

Det stärker henne samtidigt som hon hoppas att den överklagan av Försäkringskassans beslut, som hon gjort i samråd med Lärarförbundet, ska ge effekt.

– Flera gånger har jag känt att nu är jag framme vid vad jag klarar av och orkar. Men ett halvår senare har jag blivit ännu mer mitt gamla jag, säger Mia Bask.

ur Lärarförbundets Magasin