Ingår i temat
Digitalisering
Läs senare

Läraren som är stamkund hos IT-teknikern

27 okt 2016
Läraren som är stamkund hos IT-teknikern
Vera Tilstam efterlyste länge att ha någon på skolan att fråga när datorerna krånglar. Till slut fick hon hjälp. Foto: Per Groth

Vera Tilstam är luttrad efter år av digitalt strul i Västerås skolor.
— Det är ingen nyhet för mig att lärarna här känner av IT-stress, säger hon.

Vera Tilstam är 1—7–lärare på Malmabergsskolan och i år klassföreståndare för en fyra. Hon är även Lärarförbundets platsombud på skolan.

Under många år har det varit problem med uppkoppling till nätverken.

— Jag har kanske planerat att visa en film. Men så fungerar inte uppkopplingen. Då står man där med en massa elever framför sig och måste planera om lektionen. Det stjäl tid och är irriterande. Och så blir eleverna besvikna.

Ett annat problem är att fyra elever samsas om en dator.

— Det begränsar möjligheterna att använda datorerna på ett bra sätt i undervisningen.

Vera Tilstam noterar att Västerås stad har lyssnat på kritiken och skärpt sig.

Uppkopplingarna fungerar betydligt bättre och skolan har fått tillgång till en IT-tekniker som varje onsdagsförmiddag finns på plats för att kunna hjälpa ­lärarna med deras ­problem.

— Jag samlar ihop mina frågor om det som inte funkar och det jag inte förstår och går dit. Han är väldigt duktig och hjälpsam. Det är något helt annat än att ringa någon central IT-support. Jag har blivit stamkund hos honom!

Vera Tilstam beskriver sig som »äldre och inte särskilt datakunnig« och säger att hon använder sig »medelmycket« av IT i undervisningen. Men hon är entusiastisk över digitaliseringens möjligheter:

— Vi har till exempel en digital lärobok i historia. Där kan jag klicka på en karta, så att alla i klassen ser på smartboarden hur vikingarna har färdats. Barn är luststyrda. Och jag märker ju att det sättet att lära sig går hem hos dem, säger Vera Tilstam.

Känner du dig IT-stressad?

Thomas Olsson, förskollärare, Hammarö:

— Ja, ibland. Jag känner att föråldrad teknik stjäl tid. Vi är ofta ute i skogen med mina ett- och tvååringar och jag gillar att fotografera. Men skrivaren på jobbet är 50 meter bort på kontoret, så det blir sällan av att vi tittar på bilder. Vi har några plattor på avdelningen, men de är gamla och slitna och nästan alltid urladdade.

 

Iréne Banck, mellanstadielärare, Hjo:

— Inte särskilt . Ibland fungerar inte uppkopplingen och det fattas sladdar och sådant. Men annars är IT i undervisningen jättebra. Jag kan inte säga att jag är särskilt duktig, men vi har en IT-pedagog i kommunen som har visat mig hur man kan hantera olika digitala verktyg. Det har underlättat mitt arbete mycket.

Alla artiklar i temat Digitalisering (15)

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin