Läs senare

Lärarens nödrop: ”Som en liten våt trasa av tårar i sängen”

krönikaFler och fler barn som pressas in i redan fulla klassrum – samtidigt som politiker lovar att klasstorlekarna ska minska. Susanna Klemming, som jobbar i grundskolan F-3, har fått nog och vill med sin gästkrönika försöka belysa en situation som hon tror många andra lärare känner igen sig i.

18 sep 2019

Om jag tillät mig att bryta ihop…

…över att jag ensam har ansvar för att 27 elever ska lära sig läsa, skriva och räkna… över att jag ensam försöker hinna springa mellan de 15 viftande händerna på de barn som behöver hjälp exakt samtidigt och så fort jag suttit i en halv minut hos ett barn som har svårt att lära sig just det där ser tre nya händer sträckas upp… över att jag samtidigt, ensam, måste stoppa de som stör de andra, som retar de andra, som ligger på golvet, som springer ut i affekt…

Om jag tillät mig att bryta ihop…

…över att jag ensam ska dokumentera dessa 27 elevers lärande, kunskaper och förmågor flera gånger per termin… över att jag dessutom ska hitta tiden att analysera varje individ och dess resultat på bedömningsstöden, veta på exakt vilken nivå varje elev ligger och vilket stöd just den ska ha, att inte låta någon av de 27 falla mellan stolarna och inte bli sedd eller inte få sitt behov tillgodosett… över att jag ensam ska ha utvecklingssamtal med 27 elevers föräldrar. Planera de samtalen, vilka mål varje individ bör ha för att nå sin fulla potential. Stå emot de föräldrar som lägger sig i för mycket, på fel sätt, som är påstridiga, kritiska, dömande eller som inte verkar bry sig alls, eller som inte vill samarbeta kring sitt barns problematik och svårigheter…

Om jag tillät mig att bryta ihop…

och låta de murar som är det enda som håller ångesten borta rasera… då skulle jag ligga som en liten våt trasa av tårar i sängen. Tårarna av stress och ångest ligger ständigt på lur i tårkanalerna… men jag tar på mig min gula väst och går ut på skolgården och låtsas att jag orkar. För jag älskar ju mitt jobb. För så länge jag orkar låtsas så klarar jag det, så länge jag orkar pressa ner tårarna igen så klarar jag det… Klarar jag det?

Susanna Klemming.

När ska politikerna förstå vilken situation vi lärare är i… vi sjukskriver oss, vi säger upp oss, få vill plugga till det… det är inte bara lönen, vi måste få ett tak på elevantalet i klasserna, få assistenter till de barn som har behov av det och få mindre administration NU!

AV: Susanna Klemming, arbetar i grundskola F-3.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin