Läs senare

Lärares löneutveckling både ljus och mörk

Lärarförbundets representantskap samlades på tisdagen för att diskutera löneutvecklingen för lärarna. Ett beslut om en eventuell uppsägning av avtalet i förtid dröjer dock.

21 Maj 2014

Representantskapet – som är högsta beslutande organ i avtalsfrågor och består av 119 ledamöter från hela landet – var inkallat för att fördjupa Lärarförbundets diskussion om hur det går med lönerna för lärarna i landets kommuner. Det var ett ganska odramatisk möte, som huvudsakligen kan ses som en avstämning.

– Vi har diskuterat utfallet för 2012 och 2013 och vi ser att det går bra för lärarna jämfört med andra grupper. Samtidigt ser vi att många kommuner har en tuff ekonomi och inte kan satsa som de skulle behöva göra. Därför behövs det också en statlig satsning på lärarna, säger förhandlingschef Mathias Åström på Lärarförbundet.

Vad händer nu?
– Nu går arbetet vidare med att försöka påverka partierna under valrörelsen. Ska de satsa på skolan måste de också satsa statliga pengar på lärarlönerna.

Och hur går det med beslutet om att eventuellt säga upp det fjärde året i det kommunala avtalet?
– Vi måste avvakta tills vi har hela bilden klar av 2014 års löneökningar och signaler om fortsatta satsningar under 2015. Ett beslut om uppsägning ska göras senast vid årsskiftet. Därför är det väl ingen vild gissning att vi tar beslut i december.

ur Lärarförbundets Magasin