Läs senare

Lärares nödrop slår rekord på LT debatt

av Håkan Söderberg
27 feb 2019
27 feb 2019
Håkan Söderberg, tf chefredaktör för Lärarnas tidning.

Catrin Johansson är en lärare som känner att hon fått nog. I ett debattinlägg i detta nummer skriver hon att det är lärarna själva som får skulden när elever beter sig illa mot dem. Det är föräldrarna som levererar skulden. De ifrågasätter och försöker spela ut lärare mot varandra.

Artikeln publicerades först på lararnastidning.se och aldrig tidigare har en text på vår sajt fått så stort genomslag. Den har i skrivande stund lästs närmare 117 000 gånger och fått flera tusen delningar i sociala medier.

Så här slutar hon sin text som hon författade en fredag eftermiddag: ”Jag är en människa. Mig får ingen trampa på (har jag hört). Men jag går hem med en känsla av värdelöshet. Det är den kvinna och mamma som min familj får hem i dag. Fredagsmys.”

Läs hela inlägget och fortsätt tycka till i den fråga som i grunden handlar om föräldrarnas ansvar när barnen beter sig illa i skolan.

En annan fråga som skapar höga debattvågor är skolan som affärsverksamhet. Oavsett vad man tycker om det så kan det innebära konsekvenser som man kanske inte räknat med.

Fortsätt tycka till i den fråga som i grunden handlar om föräldrarnas ansvar.

Vi har undersökt turerna kring Minervaskolan i Umeå. När skolan startade 1999 lockades både lärare och elever av att skolan hade bildning i fokus och att ordning och reda betonades. Lärarna fick köpa aktier och aktieutdelningen var ett sätt att knyta lärarna närmare till skolan och kanske kompensera för en svag löneutveckling. I dag känner sig många lurade och både Ekobrottsmyndigheten och Bolagsverket utreder nu Minervaskolans aktieaffärer. Läs vår reporter Kristian Lönners granskning.

Hur får man fler män att arbeta i förskolan? Daniel Persson åkte till Luleå och träffade Urban Eriksson och Tobias Skogsberg som arbetar med nätverket Män i förskolan. De vill göra upp med vad man lite försiktigt kallar ”väninnekultur”. Läs mer om vad det innebär.

Som många av er förmodligen har noterat har Lärarförbundet föreslagit en så kallad verksamhetsflytt av hela tidningsverksamheten. Förhandlingar pågår i skrivande stund och vad det kommer att innebära för Lärarnas tidning och de andra tidningarna finns anledning att återkomma till.

ur Lärarförbundets Magasin