Läs senare

Lärarfacken: Agera i vinstuttagsfrågan

Vinstuttag har en negativ effekt på skolresultaten. Det anser 53 procent av väljarna i en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av de båda lärarfacken.

29 Jun 2015

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund inledde Almedalsveckan med en gemensam uppmaning till regeringen och oppositionen att sluta käbbla om skolfrågor.

En av de frågor de lyfter fram är möjligheten för skolföretag att ta ut vinst. Lärarfacken har låtit opinionsföretaget Demoskop fråga 1000 personer svara på frågan hur skolans resultat påverkas av den möjligheten. 53 procent svarar att det påverkas mycket eller ganska negativt. 35 procent anser att det varken är positivt eller negativt och 12 procent att det påverkas positivt. 

– Jag ser det som en naturlig reaktion. Samtidigt som vi har larmrapporter om sjunkande resultat och lärarbrist är det helt orimligt att vi ska kunna ta ut vinst, säger Johanna Jaara Åstrand till Dagens Nyheter.

Andra frågor där förbunden vill se mer handlingskraft från politikerna gäller lärarbristen och mottagandet av nyanlända elever.

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin